Без категория

Корал – симовол на безсмъртие и щастие

коралКорал – симовол на безсмъртие и щастие

Повечето корали зависят от слънчевата светлина и се развиват в чисти,  плитки, прозрачни води. Те изграждат кораловите рифове в тропичните и субтропичните води като Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Съществуват и видове корали, които се развиват на по-голяма дълбочина в Атлантическия океан.

Коралът е полип, който расте единично или образува колонии от голям брой индивиди, свързани със скелетни образувания.  На височина могат да достигнат  до 40 см, а дебелината на разклоненията до 5-6 см. Коралите растът бавно – до 75 мм годишно.

Названието „корал“ произлиза от гръцката дума „коралион“ , както и от латинската „коралиум“. Но най- старото им известно название е „горгеа“, което е свързано с Горгоната Медуза.

корал

Според една легенда, след победата на Персей над Горгоната Медуза , той сложил страховитата й глава в торба и поел по дългия път към дома. Докато отпочивал край морето оставил торбата на брега, покрита  от водорасли и храсти. Кръвта на Медуза се процедила през торбата и ги превърнала в камъни. Морските нимфи отнесли вкаменените клони и листа на дъното на морето –така възникнали първите коралови колонии. Затова гърците наричали червения корал „кръвта на Медуза“, а океанските – „дървото на живота“.

Коралите са разделени на Благороден, Корен и Пяна. Коренът е разновидност на корала, която представлява коралов храст. Към пяната се включват минерали,които образуват прехода от върха към твърдата част на масива. Тези видове, не са скъпи и имат голямо разнообразие от нюанси.

корал

Интерес за бижутерите представляват само червените благородни корали / Corallium rubrum и Corallium nobile/.

Естествените корали имат матова повърхност,а стъкленият блясък придобиват в резултат на финна шлифовка с шкурка и филц.

Още от древността от корали са се изработвали различни украшения и накити. Открита е ваза украсена с корали, която според специалистите е изработена преди около 5000 години. Според археолозите най-древните находки на червен корал, използван от хората са открити в Месопотамия и са датирани към 3000г. пр.н.е.

корал

Древните гърци смятали розовия корал за символ на безсмъртие и щастие. През Средновековието се е вярвало, че коралът прави човека мъдър и предотвратява нещастие.

Чарлз Дарвин е споменал в своите ръкописи за корали, които могат да причинят болезнени усещания. И действително, при някои от видовете се наблюдават тежки изгаряния. Особено опасни са коралите, които растът в Карибско и Червено море.

Най – висококачествените корали се добиват край западните брегове на Средиземно море, Червено море и Тихия океан. По крайбрежието на Хаваите и Индийския океан се добива т. нар черен корал /Antipathes spiralis/. Сини корали  /Allopara subirolcea / се срещат край Филипините и Камерун, а по крайбрежието на Хавай, Аляска, Япония и Австралия е разпространен красивия златен корал Parazoanthus spirals. В някои варовикови скали се откриват коралови фосили с форми, наподобяващи цветя.

корал

В главен център на търговията с корали се е превърнал  Торе – дел –  Греко в Италия, поради тази причина са се наложили италианските наименования на коралите :

Arciscuro – той е много тъмно червен, наричан е още „бича кръв“

Rosso scuro – тъмно червен

Rosso – червен

Secondo coloro – като втори цвят или цвят сьомга

Rosa vivo – ярко розово

Rosa pallido – бледо розов

Pelle d’Angello – розова плът или ангелска кожа. Обикновено това е най-скъпият корал, използван в бижутерията.

Прочутите камъни „петоски“ от езерото Мичиган са всъщност коралови фосили.

Подобни публикации