Без категория

Странница – историята на една перла

СтранницаСтранница – историята на една перла

В началото на XVI век, след като Колумб открил пътя към Новия свят, испанските мореплаватели предприели експедиции в търсене на несметни съкровища и за присъединяване на нови територии към кралството. Част от тях били островите, къпани от водите на Карибско море и Панамския залив в Южна Америка. Край техните брегове моряците открили огромно количество прекрасни перли, а островите станали притежание на испанската корона  били наречени „Перлените острови“.

Според  легендата La Peregrina била открита от роб във водите на Панамския залив – голяма красива млечно бяла перла с гладка повърхност и съвършенна крушовидна форма. За това съкровище робът получил свободата си, а перлата поела своя път към Европа, за да стане част от съкровищницата на испанския крал.

странница

La Peregrina е най-известната перла в света и в историята на ювелирното изкуство. Във времето е била притежание на различни владетели и аристократи от цяла Европа : испанският монарх Филип II, в последствие и на неговата съпруга Мария I Тюдор (станала известна като Кървавата Мери), принадлежала е и на наследника на френската корона Наполеон III.  След падането на Бастилията и края на френската монархия перлата е закупена от шотландския херцог  Аберкън. Преминала през ръцете на множество собственици, губена и намирана, перлата получила име, достойно на историята ѝ – La Peregrina (Странница).

Около век по-късно наследниците на херцога предложили легендарната перла на аукцион, организиран от Sotheby’s.

странницаНе е изненадващо, че новият ѝ собственик се оказал холивудският актьор Ричард Бъртън, запленен от уникалната скъпоценност и нейната история – нов неустоим подарък за блестящата Елизабет Тейлър. Малко след това се случило леко произшествие, при което актрисата можела да загуби перлата завинаги, защото тя се харесала на любимото ѝ кученце, взело я за лакомство. След злополучното събитие актрисата възложила на бижутерите от „Cartier“ да изработят украшение, в което перлата да е акцент. Така крушовидната „Странница“ била превърната във висулка, завършваща пищно колие, изработено от перли, брилянти и рубини.

странница

След смъртта на актрисата перлата била продадена на аукцион на Christie’s за колосалната сума от 11,8 милиона щатски долара. La Peregrina станала най-скъпата перла в света, а името на новият ѝ собственик и до днес се пази в тайна.