Без категория

Историята на брилянта “Картие-Бъртан-Тейлър“ II част

историята на брилянта картиеИсторията на брилянта “Картие-Бъртан-Тейлър“ II част

Много недоброжелатели са били на мнение, че изключително щедрите подаръци на Ричард Бъртън за Елизабет Тейлър са по-скоро извинение за многобройните му авантюри. Дали това е така или не днес няма никакво значение.Те са не просто уникални ювелирни произведения, но и материално изражение на съдбата на различни исторически лица и събития .

Едно от тях е и колието със сърцевиден гравиран диамант „Тадж Махал“, подарено на Елизабет Тейлър за нейния 40-годишен юбилей.

Индийският жълт диамант със сърцевидна форма е бил притежание на поколения владетели от династията на Великите Моголи и се е превърнал в част от историята за голямата любов на владетеля шах Джахан. В периода 1627-1628г. с възкачването му на престола,  е наследен от Шах Джахан, а той от своя страна го подарил на любимата си жена, довереница и съветник –  Мумтаз Махал.

Картие-Бъртан-Тейлър

След внезапната й смърт през 1631г. шах Джахан заповядал в нейна памет да бъде построен мавзолей – дворецът Тадж Махал, символът на град Агра и един от най-величествените архитектурни шедьоври на всички времена.

Картие-Бъртан-ТейлърПредполага се, че първоначално диамантът „Тадж Махал“ е бил част от колие, украсено с перли, а  в периода 1920-1930г. представител на ювелирна къща „Cartier“ успял да  го закупи от индийските махараджи. Новите притежатели поставили уникалния диамант в златен обков, обсипан с множество рубини и диаманти. Във времето различни ювелири от цял свят са правили различни реплики на прочутото колие.

Ричард Бъртън закупил историческото колие от „Cartier“ за колосалната за времето си сума от 350 000 щатски долара. През 1972г., когато става притежание на холивудската актриса, колието получава и ново име –  „Сърцето на Тейлър“.

След смъртта на Елизабет Тейлър колието е предложено на търг и закупено от анонимен колекционер от Азия за сумата от 8 818 500 щатски долара.

Подобни публикации