Новини

Яйцата на Фаберже – част 2

Яйцата на Фаберже – част 2

След смъртта на Александър ІІІ, император Николай ІІ запазил традицията за семейството. Той продължава да поръчва яйца –едно за съпругата си и едно за императрицата майка.

Работата по всяко едно яйце отнемала около година и била строго пазена тайна. Направени са 50 яйца за династията Романови и още 12 за  частни лица. От императорските днес са запазени 42.

Яйцата на Фаберже - част 2

Фантазията на бижутера е безгранична. Той търси вдъхновение от императорския начин на живот и претворява  моменти от него в злато, сребро и скъпоценни камъни. Всяко яйце си има име – Ренесанс, Розова пъпка, Кошница с диви цветя, Момини сълзи, Лебед, Зима, Петър Велики.

Славата на Фаберже достига до кралските дворове в цяла Европа, а фирмата открива свои филиали в Москва, Одеса, Киев, Лондон и Париж, а благородническите фамилии смятат за чест да притежават  бижута, изработени от къща „Фаберже“. През този период семейството на Карл също се разраства.

Яйцата на Фаберже - част 2

Съпругата му Августа Юлия Якобс му ражда четирима синове, които тръгват по стъпките на баща си. Октомврийската револция в Русия през 1917г. обаче спира главоломния възход на Фаберже и компания. През 1918г. фирмата на бижутера е национализирана от болшевиките, а самият Карл е принуден да бяга.

Яйцата на Фаберже - част 2

На 24 септември бащата на прочутите „яйца на Фаберже“ умира в Лозана. Пет години по късно си отива и съпругата му, а семейството му се разпръсква.

ОРИГИНАЛИТЕ

След революцията болшевиките разпродават  голяма част от яйцата и те попадат в колекции по целия свят. Най големият колекционер е фамилията Форбс.

В Кремъл са останали 10 от общо 50-те императорски яйца.Съхранено е и едно недовършено яйце-Карелска бреза.  Музеят на изкуството във Вирджиния притежава-5,музеят на изкуството в Ню-Орлеанс-3, английската кралица Елизабет ІІ е собственик на 3.

Яйцата на Фаберже - част 2

През 2004г. фондацията на руския бизнесмен Виктор Векселберг, директор на нефтена компания, изкупува 9 от най-красивите и най-скъпи великденски яйца за сума между 90-120 млн.долара. Така прочутите творения на легендарния бижутер отново се завръщат в родината.

Днес те са част от колекцията от около 300 творби на прочутата бижутерска фирма „Фаберже“, експонирана в Московския музей за изобразителни изкуства „Пушкин“ През 2011г. в Бъкингамския дворец за първи път е показана кралската колекция с произведения на Фаберже.

Яйцата на Фаберже - част 2

Изложбата от над 100 експоната проследява историята на придобиването на златните бижута на шест поколения английски крале- от кралица Виктория до Елизабет ІІ.

Виж продължението ТУК

Подобни публикации