Новини

Яйцата на Фаберже

Яйцата на Фаберже

По време на Великденските празници се оцветяват и чупят милиони яйца, но има такива, които не могат да се счупят, а за изработката им са използвани не писалки и бои, а скъпоценни камъни, диаманти и злато.

Това са известните яйца изработени от руския бижутер Петер Карл Фаберже. Те са общо 68 и са правени в периода от 1885 до 1917 г. Карл Фаберже е един от най прочутите ювелири на всички времена.

яйцата Фаберже

Роден в семейството на бижутер /бащата, Густав Фаберже, е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майката Шарлот е датчанка/ в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование.

яйцата на Фаберже

Наследява работилницата на баща си през 1870г. и става изключително популярен във владетелските дворове на цяла Европа. Всичко това е благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали.

Фаберже

В родината си бива титулован „ювелир на негово Императоского Величество и ювелир на Императорския Ермитраж“. През 1885г. император Александър 3 поръчва на ателието на Фаберже едно декоративно великденско яйце, направено от бяло злато.

Яйцата на Фаберже

То се отваря, а вътре има златен жълтък, който също се отваря и в него има златна кокошка с рубинени очи. А в кокошката има миниатюрно копие на императорската корона, направено от злато и диаманти, както и малък рубин, който императрицата да носи на верижка на врата си.

Кокошката Фаберже

Яйцето остава в историята с името „Кокошката“. По поръчка на императора, Фаберже изработил едно след друго 10 яйца, като всяка година, до смъртта си през 1894-та, Александър ІІІ подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна.

Очаквайте продължение…

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации