Новини

ТОПАЗИТЕ – ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ И ИЗПОЛЗВАНИ В БИЖУТЕРИЯТА ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

ТОПАЗИТЕ - ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ И ИЗПОЛЗВАНИ В БИЖУТЕРИЯТА ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИТОПАЗИТЕ – ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ И ИЗПОЛЗВАНИ В БИЖУТЕРИЯТА ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Топазите са известни със своята красота и името им е познато практически на всеки човек. Полускъпоценни камъни, характеризиращи се с изразителен блясък, разнообразие от цветове и достъпни цени, безпричинно пренебрегвани в миналото, те няма да оставят безразлични ценителите и естетите.

Произходът на името на този минерал остава неясен и досега. Според една от версиите той носи името на гръцкия остров Топазос, а според  друга – името е със санскритски произход и означава „огън“ и „топлина“.

Макар топазът  да е труден за фасетиране, резултатът си заслужава – камъкът придобива ярък блясък. През 1553г. в чест на покоряването на Казан и приемането от Иван Грозни на титлата „казански цар“ е била изработена шапка с топаз известна с името „Казанска шапка“. Според една от версиите тя била създадена от бижутери от покореното ханство. Изпълнена в ярък източен стил, символизирала властта на руския цар над Казан. Завър

ТОПАЗИТЕ - ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ И ИЗПОЛЗВАНИ В БИЖУТЕРИЯТА ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

Казанска шапка

шек на знаменитата шапка е ярко жълт топаз , закрепен между две перли.

 

Известно е, че топазът започва да придобива голяма популярност в Западна Европа в епохата на Ренесанса и Великите географски открития. През XVIII век ювелирният свят бил изненадан от появата на непознати, качествени и прозрачни кристали, чиито цветове нямало как да бъдат игнорирани – топази. Най-голяма стойност топазите придобиват през XIX век, когато знаменития френски бижутер Маури изработил малка висулка от топаз под формата на сърце. Бижуто било наречено „сърцето на Манон Леско“. Украшението буквално омаяло всички парижани. Топазени сърца били носени като висулки, обици, на гривни и брошки. Постепенно френската мода на топазите завладяла Петербург. В Царска Русия е била известна синята разновидност на топаза, наричана  „сибирски диамант“, отличаваща се с изключителен цвят, прозрачност и блясък, характерни за диамантите. През 1965г. в Украйна е намерен топазов кристал с маса по-голяма от 100 кг. Днес уралските и сибирските запаси от сини топази, така високо ценени от  бижутерите, практически са изчерпани. Основният добив на тези камъни към настоящият момент се осъществява в Германия, Зимбабве, Мадагаскар и Австралия. Като главен лидер по добив се очертава Бразилия.Намерен и фасетиран е небесно син топаз от Бразилия /5890 ct/ ,който е изложен в Музея по естествена история в Чикаго. Друг голям топаз с чист цвят и без никакви дефекти / 644ct /, открит отново в Бразилия, се съхранява в Британския музей.Известният топаз „Барганза“ / 1680ct/, украсяващ португалската корона, до скоро е бил смятан за най-големия брилянт в света.

Разгледайте нашите бижута с топаз тук>> 

 

Ако започнат да се изброяват всички варианти на цветовете на топаза, списъкът би бил много дълъг. За натуралния топаз са характерни много различни цветове и оттенъци – чаен, конячен, кафяв, прасковен, розов, светло жълт, син. Към настоящият момент, най-голям интерес за бижутерите представляват камъните с различни нюанси на жълто, кафяво и прасковено-розово.

Топазите Shampagne  се отличават с мек сияещ цвят с изискани оттенъци, излъчващ естествена топлина, нежност и красота.

Imperial  е най-ценният, най-рядко срещаният и най-скъпият цвят сред естествените топази. Топазите от тази група могат да бъдат с жълтеникаво-златист, червеникаво-златист и розов цвят. Все още няма напълно унифицирани критерии при класификацията

на този клас топази. Според някои гемолози и ювелири, това са топазите добивани в регион Оро Прето / Бразилия / от 1730г., които се отличават с ясно изразен розов оттенък. Според други специалисти като „Империал“ могат да бъдат класифицирани всички топази, които притежават розов цвят и златисти оттенъци, независимо от мястото на добиването им.

 

Топазите в син цвят с различни оттенъци и нюанси и днес  продължават да бъдат класика при изработването на бижута.

Най-разпространената разновидност на синия топаз е Sky blue topaz. Цветът е светло син, напомнящ небето в ясен ден. Тази разновидност в цветово отношение много наподобява аквамарина и е най-достъпен от топазите като цена. По-тъмният син топаз Swiss blue topaz

притежава наситен ярко син цвят и се среща по-рядко в природата. Най- наситеният и интензивно оцветен е London blue topaz.

ТОПАЗИТЕ - ЕДНИ ОТ НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ И ИЗПОЛЗВАНИ В БИЖУТЕРИЯТА ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

London blue topaz

Към тази група топази се отнасят камъни, отличаващи се с тъмно син цвят, понякога със слабо изразен сив или зеленикъв оттенък. Среща се изключително рядко и съответно е един от най-скъпите топази. Морските мотиви, които са свързани със синия цвят на камъка продължават да вдъхновяват дизайнерите на бижута. Ювелирните брандове всяка година радват любителите на топази с нови модели. В новите трендове се съчетават дълбокия блясък на топаза с обкови от бяло или жълто злато. Не губят своята актуалност и обемните бижута с много големи камъни. Топазите със син цвят с лекота се аранжират с други полускъпоценни камъни. През настоящата година не трябва да се пренебрегват украшенията, в които синия топаз се допълва от мекия едва уловим цвят на зеления аметист. Независимо от многото условности, различни мнения и променящи се класификации, топазите остават едни от най-търсените и използвани в бижутерията полускъпоценни камъни както от колекционери, така и от обикновени ценители на красивото.

Приема се, че шестнадесетата година от сватбата е топазена. В този ден съпрузите си подаряват украшения с топази, символизиращи силата на отношенията им.

Украшенията с топази  са предпочитани от много известни личности – Чарлийз  Терон, Кайли Миноуг, Мадонна, Пинк, Виктория Бекъм.

Подобни публикации