Новини

Рубин – символ на силната и страстна любов, на властта и силата

бижута с рубиниРубин – символ на силната и страстна любов, на властта и силата

Според древените философи рубинът е червен като кръв, като залез, като гъсто вино. Това е камък на любовта, гнева и кръвта. Винаги се е приемало, че рубинът е символ на силната и страстна любов, на властта и силата. Невероятно привлекателен и ярък, рубинът очарова хората със своя наситен червен цвят още от древни времена.

Първите писмени сведения за него се отнасят от преди 2300 години.
Рубините, сапфирите, перлите и диамантите са неизменни при украсата на династични и религиозни регалии – корони, тронове, скиптри и други символи на властта и религията; символизират могъществото на крале, царе, императори, падишаси, халифи, раджи, папи, епископи, патриарси.

С особена почит и популярност рубинът се е ползвал в Изтока. Вярвало се е, че този червен камък е драконова кръв и е бил приеман като символ на жизнената енергия, даваща сила, любов и здраве.

В Древна Индия е бил считан за камък на Слънцето и са го наричали „цар на скъпоценните камъни“. От времето на древна Елада, рубинът се е асоциирал с бога на свободата, битките и мъжеството – Арес. В Русия са го наричали „яхонт“. В европейските страни от времето на кръстоносните походи са вярвали, че рубинът е покровител на смелите рицари, предани на идеалите.

Вижте нашите предложения с рубини тук>>

Има една легенда, според която най-прекрасният кърваво червен рубин е принадлежал на един от Великите Могули – падишах Акбар. Той бил намерен в подножието на планина, в близост до град Агра. Ставайки собственост на падишаха, се превърнал в негов талисман. Необработеният рубин бил поставен в златен обков. Смятало се е,че победите във военните походи до голяма степен се дължат на този талисман. След смъртта на Акбар и походите на персийския шах Надир в земите на Индия, рубинът бил пренесен в Техеран и остава в неговите съкровищници.

Рубинените колекции на кардинал Ришельо и Мария Медичи били известни в цяла Европа. Мадам де Помпадур, метреса на френския крал Луи XV, притежавала едър рубин, оформен като прасенце, който винаги носела със себе си за късмет. Днес той е изложен в Лувъра. Рубинът е разновидност на корунда. Цветовете на кристала варират от ярко розово до наситено червено, имат висока степен на прозрачност и блясък. С такива показатели се отличава единствено диаманта. Благодарение на тези си качества големи рубини могат да бъдат оценявани по-скъпо от диаманти със същите размери, чистота и маса. От 1870 до 1970г. са били намерени повече от 300 диамантени кристала с маса по-голяма от 200 ct; за същия период от време са открити едва няколко рубина с наситен цвят,изключителна чистота и голяма маса.

колие с рубин

Рубини с най-високо качество се добиват в Мианмар /Бирма/. Те са с кърваво червен цвят със сивкаво – виолетов оттенък и са известни с наименованието „гълабова кръв“; при преобладаващи по-тъмни тонове се наричат „бича кръв“, а по – светлите – „вишневи“. През 1996 г. в Мианмар е открит рубин с тегло 3,5 кг и маса от 21 000 ct. Той е толкова съвършен, че според тамошното правителство не би могъл да бъде оценен и на практика е безценен. Бирманските рубини се смятат за еталон при оценката на качеството на рубините. Тайландските рубини се характеризират с виолетов до кафяво-червен цвят. За рубините от Шри Ланка са характерни виолетово-червени до светло розови нюанси. Танзанийските рубини от Сонгея са по-тъмни в сравнение с бирманските, напомнящи цвета на гранатите, и съответно са по-достъпни по отношение на цената. Така са се наложили търговските названия на рубините – в зависимост от мястото на тяхното добиване.

Макар и по-рядко в природата се срещат т.нар. звездни рубини. Тези рубини се смятат за много ценни из цяла Азия. За тях е характерен ефекта астеризъм, при който върху повърхността на кристалите може да се види четири или шестлъчева звезда. Като правило звездните рубини са непрозрачни, но най-скъпите образци са прозрачни, с хубав цвят и ясно изразена правилна звезда. И при звездните рубини цвета на кристала може да варира от наситено розов до наситено червен. За звездните рубини изискванията по отношение на пропорциите, наситеността на цвета и блясъка на камъка са по-гъвкави. Оценката на стойността на всеки един рубин има чисто субективен характер.

Рубин - символ на силната и страстна любов, на властта и силата

Cartier огърлица, гривна и обеци с рубини и диаманти, носени от Елизабет Тейлър

Голям звезден рубин „Рива“ /138,7ct/ е изложен в Смитсоновия институт във Вашингтон, а звездният рубин „Де Лонг“ /100 ct/ – в Музея по естествена история в Ню Йорк.
За съжаление рубините в природата се срещат рядко, а залежите им са на изчерпване.Това определя тяхната висока цена и стремежа за получаване на еквивалентни синтетични заместители. Рубинът е първият скъпоценен камък, който започва да се имитира и създава по изкуствен път. Първите опити в тази насока принадлежат на средновековните алхимици, а истинските постижения са от края на XIX век.
Най–популярните ювелирни къщи – Cartier, Bvlgari, Boucheron, Van Cleef & Arpels, изработващи луксозни бижута и аксесоари за аристократи и високопоставени личности, винаги са използвали и продължават да използват рубини в своите творения.
През 2006г. знаменитият английски бижутер Laurence Graff закупува на търг в Сейнт Мориц рубин с маса 8,62 ct, заплащайки за него рекордната сума от 3,6 милиона лири стерлинги. Този рубин е вграден в пръстен изработен за фирма Bvlgari.
Скъпоценен камък, ползващ се със заслужена популярност и обгърнат с мистичен ореол, неизлизащ от мода през вековете ,натуралният рубин продължава да е актуален и днес.

Подобни публикации