Без категория

Хризантемен камък

хризантемен камъкХризантемен камък

Открит през XVIII век в югозападната част на Китай – провинция Хунан, хризантемният камък е считан за символ на небесната хармония и непреходната красота – върху черната каменна повърхност  разцъфтяват бели хризантеми, неподвластни на времето.

Въпреки, че не може да бъде отнесен към групата на скъпоценните и полускъпоценните камъни, хризантемният камък е красив декоративен камък и привлекателността му е съсредоточена в неговата уникалност. Природата е създавала изтънчената му красота в продължение на векове. Според мнението на специалистите минералите от този вид са се формирали преди повече от 200 милиона години.

Черно-белият минерал  съдържа  гипс, глина, доломит, лимонит и много други елементи, включително злато и сребро.

хризантемен камък

Във вътрешността му лъчисто са разположени плътни кристали калцит, целестин или андалузит, които със своя рисунък наподобяват цвят на хризантема, откъдето идва названието на минерала. Средният размер на „цветчетата“ е 5 – 8 см в диаметър, а най-големият известен до този момент „цвят“ е с диаметър около 50 см.

хризантемен камък

Майсторите – резбари обработват камъните с различни инструменти, за да очертаят релефно листчетата на цветовете и да придадат блясък и завършеност на изделията, а най- изкустните от тях изработват цели композиции с митологични  или религиозни сюжети.

хризантемен камък

Така природният феномен в съчетание с  источната мистика , сръчността на човешките ръце и фантазия разкриват неподправената вечна красота на каменните цветя.

Подобни публикации