Без категория

Бенитоит – Калифорнийският скъпоценен камък

бенитоитБенитоит или наричан още калифорнийски скъпоценен камък.

Отнасящ се към групата на изключително рядко срещаните природни минерали, бенитоитът е един от най-високо оценяваните колекционерски и ювелирни камъни. Познат на малцина, този скъпоценен камък практически не може да бъде открит в ювелирните магазини, но ако това все пак се случи, стойността на изделията би била фантастична.

бенитоит

В далечната 1906г. в окръг Сан Бенито – Калифорния били открити особен вид сапфири, които се характеризирали с малки размери, дипирамидална структура и богата палитра от нюанси на синия цвят. С течение на времето при различни изследвания било установено, че новият вид сапфири съвсем не са корунди, твърдостта и масата им са сравнително ниски и притежават свойството луминисценция. Така станало ясно, че това са съвършенно нови и уникални камъни, напълно непознати за гемолозите и минеролозите.  Минералът е наречен бенитоит на името на първото и единствено / до този момент / промишлено находище, а към настоящият момент щатът Калифорния се е превърнал в монополист в добива на скъпоценния камък.

бенитоит

В природата бенитоитът се среща във вид на малки плътни кристали с дипирамидална форма, толкова необичайна в света на минералите, че практически е невъзможно да бъде объркан с други камъни. Скромните  размери се компенсират от изобилие на сини нюанси, неравномерно разпределени в дълбочина, като повърхностния слой обикновено е с по-наситено оцветяване в сравнение с вътрешните.

бенитоит

Специфичният колорит позволява при фасетиране камъните да придобият впечатляваща и неповторима визия. Изключително рядко могат да бъдат открити и безцветни или синьо-червени кристали. И впреки, че ограничени количества на минерала са открити в американския щат Тексас и в Белгия те са с ниско качество. Най-големият открит до момента кристал бенитоит се съхранява в Смитсъновия институт и е с маса 7,83 карата.

бенитоит

Сега бенитоитът е включен в списъка на 10-те минерала, изключително рядко срещани в природата, а интересът към него и търсенето му на световния ювелирен пазар многократно надхвърля предлагането и това неминуемо се отразява върху неговата стойност. Бенитоитът е толкова рядък, че са описани случай на подправянето му с не по-малко скъпите и ограничени като ресурс танзанит и син сапфир.

Подобни публикации