Без категория

Украшенията, притежавани от Елизабет Тейлър

украшенията притежавани от Елизабет ТейлърУкрашенията, притежавани от Елизабет Тейлър

Повече от 269 ювелирни украшения са били притежание на една от най-известните и скандални актриси на Холивуд  за всички времена – Елизабет Тейлър. Исторически, легендарни,  епохални са бижутата в тази впечатляваща колекция, будеща възхищение и завист.

Украшенията , притежавани от Елизабет Тейлър могат да бъдат определени като истинска съкровищница, забележителни както с каратите си, така и с невероятни истории  за интриги, страсти, капризи, безразсъдства и любови.

Брошката „Принцът на Уелс“ е останала в историята и в света на ювелирното изкуство като символ на любовта, за която не съществуват ограничения. Изработена по проект на престолонаследника на Великобритания Едуард VIII, тя е оформена като три пера, обсипани с диаманти, издигащи се над златна корона – негов хералдически знак.

Украшенията, притежавани от Елизабет Тейлър

През 1935г. бъдещияят крал я дава като годежен подарък на любимата си жена  Уолис Симпсън – разведена американка със съмнителна репутация.

украшенията притежавани от Елизабет ТейлърПравителството и народът на Великобритания категорично се противопоставили на такъв неравностоен съюз. Така на 11.12.1936г., няколко месеца преди коронацията, за първи и единствен път в историята на Англия, бъдещият крал се отказал доброволно от престола, за да се ожени през 1937г. за Уолис Симпсън. Това събитие се превърнало в световна сензация, а бившият престолонаследник – в „Човек на годината“. След абдикацията Едуард VIII и Уолис Симпсън получават титлите херцог и херцогиня на Уиндзор и се установяват във Франция.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртан били част от приятелския кръг на аристократичното семейство и споделяли обща страст към стойностните украшения. Знае се, че Ричард Бъртан многократно е искал позволението на херцога на Уиндзор да направи копие на брошката за своята съпруга, но така и не получил такова.

украшенията притежавани от Елизабет ТейлърСлед смъртта на Уилис Симпсън, през 1987г. брошката „Принцът на Уелс“ е сред многото ѝ украшения, предложени на аукцион от Sotheby’s, а Елизабет Тейлър я закупува, предлагайки баснословна сума, която никой от останалите участници не успял да надхвърли.

Така брошката „Принцът на Уелс“ се превръща в поредното забележително украшение, притежание на актрисата и първото, закупено лично от нея.