Без категория

Черната звезда на Индия

Черната звездаЧерната звезда на Индия

Всеки ювелирен камък се отличава със своя специфика, характер и репутация. За повечето са характерни строго определени параметри и качества, а други се явяват изключително изменчиви творения на природата.

Многолик е „обикновеният“ минерал диопсид. Цветовете и нюансите на неговите разновидности варират в широки граници, а камъните могат да бъдат прозрачни, полупрозрачни и плътни. С течение на времето диопсидът е намерил своето приложение като декоративен материал при изработката на различни изделия, но в ювелирното изкуство разкрива в пълнота многостранната си красота.

Черната звезда

Непрозрачният черен диопсид е интересен с това, че е един от редките, но не прекалено скъпи представители на групата на „звездните“ скъпоценни и полускъпоценни камъни. Находищата му са съсредоточени изключително в Южна Индия и Шри Ланка, откъдето идва и популярното му название – Черната звезда на Индия. В древните източни култури „звездните“ камъни винаги са били възприемани като дар от боговете и мощен защитен талисман.

Черната звезда

Камъкът Черна звезда е уникален, а находищата му –ограничени, поради което се цени високо, наравно със звездните сапфири и рубини. При това този полускъпоценен камък не може да бъде определен като каприз на модата в ювелирния свят, тъй като е изключително рядък, за да бъде превърнат в предмет за масово производство. От друга страна камъните от тази разновидност не се отличават с големи размери и рядко могат да бъдат открити по-големи от 5 карата.

Черната звезда на Индия

За ювелирни цели черният звезден диопсид се оформя изключително като кабошони, тъй като по този начин на повърхността на камъните се формира ярка сребристо-бяла четирилъча звезда – т.нар. ефект на астеризъм.

Черната звезда

Той възниква благодарение на наличието на рутилови снопчета във вътрешността на камъните. Наситеният черен цвят и звездният ефект го правят подходящ материал при изработката на бижута в съчетания с цветни полускъпоценни камъни. Прекрасно се комбинира с лунен камък, аквамарин турмалини, както и със звездни рубини и сапфири. Подходящ е за изработката на мъжки аксесоари и бижута, при които акцент е неподправената красота на камъка.

Подобни публикации