Без категория

Неостаряващият оникс

Неостаряващият ониксНеостаряващият оникс

От гледна точка на геологията черният оникс е минерал, представляващ халцедонова разновидност. От гледна точка на културологията е един от 12-те библейски камъка, част от огърлието на Първосвещеника, поради което е познат и под названието „библейски камък“. От гледна точка на ювелирното изкуство той е един от най-популярните и използвани ювелирни и декоративни камъни, познати още от зората на човешката цивилизация с оценени по достойнство естетични и художествени качества.

Неостаряващият оникс

Макар ониксите да се отличават с голямо цветово разнообразие / от бледо жълт до черен цвят /, най-ценен и популярен е черния оникс. Той е полупрозрачен полускъпоценен камък със стъклен блясък.Колкото по-голяма е степентта на прозрачност, толкова по-скъп е камъка. Отличителна негова особеност е своеобразната ивичеста украска, която образува паралелни слоеве, съдържащи различни примеси. Като самостоятелен минерал в природата се среща изключително рядко и най-често се добива при разработването на находища на други видове оникси под формата на техен слой. Най- качественият черен оникс се добива в страните от Арабския полуостров, Индия, Уругвай, Бразилия и САЩ.

Неостаряващият оникс

Според легендите черен оникс е бил използван при построяването на Соломоновия храм и въпреки, че сградата била без прозорци, камъкът пропускал достатъчно светлина, за да бъде осветена вътрешността му. Използван бил и при построяването на храма Кааба, смятан от мюсолманите за първия храм на Земята, а до входа на Свещенната джамия в Мека е вграден голям къс черен оникс, който и днес е от огромно значение за всеки мюсолманин и е обект на поклонение. В страните от Изтока била разпространена традицията от оникс да се изработват съдове за дълготрайно съхранение на благовонни масла.

Неостаряващият оникс

Много народи са се прекланяли пред красотата на черния оникс: гърците и древните римляни, евреи и египтяни, италианци и французи. От камъка били изработвани най- различни украшения, пана и мозайки, както и битови предмети. В епохата на Ренесаанса във Франция и Италия черният оникс се нареждал сред най-скъпите полускъпоценни камъни, а майсторите –ювелири започнали да го инкрустират в различни предмети от бита, предназначени за висшето аристократично със ловие.

Неостаряващият оникс

Строгите и изискани ювелирни изделия, част от които е черният оникс, се ползват с голяма популярност. Най-често черният оникс се използва при изработката на мъжки украшения и аксесоари, въпреки че дамите също имат афинитет към камъка.

Неостаряващият оникс

Той отлично подчертава красотата и блясъкът на скъпоценните брилянти, изумруди, океански перли и корали, сапфири и рубини. Податливостта му на обработка дава възможност голяма част от изделията да бъдат гравирани, което повишава още повече художествената им стойност, благодарение на майсторската виртуозност, обкова и допълващите камъни.

Неостаряващият оникс

Именно черният оникс е камъкът, използван най-често при изработката на украшения, за които е характерна техниката на инкрустиране на камък в камък, специфична за стила Арт Деко и възродена в наши дни.

Въпреки, че не се отличава с бляскава визия и не се отнася към групата на скъпоценните камъни, черният оникс е запазил своето място сред най-популярните и универсални ювелирни камъни.

Подобни публикации