Новини, Скъпоценни камъни

Оникс – камък на емоционалния баланс и самоконтрол

Оникс – камък на емоционалния баланс и самоконтрол

Оникс

Ониксът е вид халцедон-микрокристален кварц и е близък до ахата. Изключение прави това, че ивиците му са по скоро прави, отколкото извити. Той може да бъде кафяв и бял, зелен, черен и бял или изцяло черен. Името Оникс идва от гръцката дума оникос/нокът/.

Оникс - камък на емоционалния баланс и самоконтрол

 

Автор от средата на 18век разказва стара легенда, че ониксът представлява втвърден сок от дърво, наречено Оникса. Митът за произхода на камъка Оникс гласи,че богинята Венера почивала на брега на река Инд и докато спала, Купидон използвал една от вълшебните си стрели, за да и разкраси ноктите. Отрязаните парчета нокти паднали във водите на свещенната река. Понеже ноктите били с небесен произход, те потънали на дъното на реката и се преобразили в Оникс.

оникс

Древните египтяни познавали различни техники за оцветяване на оникс, за да подобрят или променят багрите му. В Близкия изток хората го използват от векове като антистресов камък, защото вярват, че поема негативната енергия и облекчава напрежението. На времето хората окачвали оникс на шията си, за да получат духовна сила и вдъхновение.

оникс

Ониксът ще ви помогне да постигнете емоционален баланс и самоконтрол. Той балансира мъжкото и женското при човека. Прилага се в ритуали за гадаене, независимо дали става въпрос за защита или нещо друго. Управляван от Сатурн и Земята, Ониксът ще ви помогне да балансирате емоциите си и да придобиете умение за самоконтрол. Находища на Оникс има в Алжир, Египет, Аржентина, Индия, Бразилия, Мексико, САЩ.Една от разновидностите на оникса се казва Сардоникс, която е набраздена с жилки бяло и тъмно-кафяво или червено. Подчертава личната индивидуалност като я прави по динамична и насърчава приятелството. Черния Оникс се прославя със защитните свойства, които предава на собственика си. Той отблъсква вътрешна и външна лоша енергия и предпазва носителя си от зависта на другите. Зеленият Оникс е популярен с успокояване и облекчаване на емоциите. Помага на притежателя си да бъде по уверен и авторитетен.

оникс

По отношение на здравето, ониксът повлиява най-здравите структури на физическото тяло-костите и зъбите. Също така оникса помага за укрепването на имунната система особено, когато човек се е сблъскал с  болест. Ониксът има много важно свойство дори в нашата народна медицина. Ако носите накити, направени от този камък, това ще подобри ефективността на всички вътрешни органи и най вече на черния дроб, и бъбреците. Той може да успокои стреса, като засили самоконтрола и привлече добър късмет и вдъхновение.

Оникс - камък на емоционалния баланс и самоконтрол

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации