Новини, Скъпоценни камъни

Шпинел – камъкът на щастието и любовта

Шпинел – камъкът на щастието и любовта

Името на минерала Шпинел идва от латинската дума spina, което означава трън и описва острите иглати формации създаващи кристалите шпинел.

Шпинел - камъкът на щастието и любовта

При отсъствие на примеси от други минерали, шпинелът е безцветен.  На практика обаче, микропримеси винаги присъстват и поради тази причина шпинелът се среща в почти всички възможни цветове. Сравнително най – разпространени са червените, розовите и оранжевите разновидности. По-редки са жълтите, сините, виолетовите, зелените, кафявите и черните. По състав шпинелът е сложен окис на алуминия и магнезия.

Шпинел - камъкът на щастието и любовта

Шпинелът е доста твърд минерал/8-8.5 по Мос/ и е сравнително широко разпространен в природата. От ювелирна гледна точка, интерес представляват само прозрачните разновидности на минерала, които се наричат благороден шпинел.

Тук специалистити също различават няколко типа: рубинов/кървавочервен/, алмадинов/виолетовочервен/, сапфиров или кандит/небесносин/, хлор шпинел/тревистозелен/ и цейлонит/тъмнозелен.

Шпинел - камъкът на щастието и любовта

Един от най-известните тъмночервени шпинели/398,72карата/ е вграден в императорската корона на Екатерина 2 и се пази в Диамантeния фонд на Русия. Този шпинел е един от седемте исторически скъпоценни камъка в същия музей. Два прекрасни червени шпинела са поставени и в британската корона-това са знаменитите исторически камъни „Рубинът на Черния принц“/чист полиран шпинел с дължина 5см./ и „Рубинът на Тимур“/361 карата/ – и двата погрешно определени в началото като рубини.

Шпинел - камъкът на щастието и любовта

Красиви, големи обработени и естествени кристали от благороден шпинел се пазят в музеи в Ню Йорк, Лондон, Вашингтон, Париж и др. В колекцията на Британския музей се съхранява обработен шпинел с маса 355 карата и друг естествено шлифован, със заоблени ръбове и маса 520карата.

Историците твърдят, че тези камъни били взети заедно с други скъпоценни камъни от летния дворец на Китайския император по време на войната 1860-1861г.

Шпинел - камъкът на щастието и любовта

В Лувъра се съхранява красив обработен шпинел с маса 105 карата, който в миналото украсявал френска корона. Твърди се,че през 1967г. Таверние е купил в Индия три камъка с маса на всеки около 200 карата. В наши дни този красив разноцветен кристал заема достойно място сред ювелирите. Той е един сред предпочитаните камъни за изработването на различни колекции от известните бижутерски брандове.

Шпинел - камъкът на щастието и любовта

Шпинелът учи на безусловна любов и красота на отвореното сърце, което не се нуждае от никаква броня. Той помага да се лекуват емоционални травми, свързвайки ни с дълбоката истина за нашето вечно съществуване. Като талисман шпинелът може да се използва за привличане на любов и семейно щастие.

Источник снимки: Интернет

Подобни публикации