Новини

Рубин на Тимур

Рубин на Тимур

На планетата има огромен брой скъпоценни камъни и изделия, направени от тях, поразителни в своята красота.

Рубин на ТимурЕдин от тях е известният „Рубин на Тимур“, именно под това име той е познат на жителите на Европа, а в източните страни се нарича „Почит към мира“.
Както при много други бижута, и тук има много интересни загадки и объркване ,свързани с камъка.

Например, не всеки знае, че всъщност „Рубинът на Тимур“ изобо не е рубин, а рядък минерал-шпинел.
352-каратовият Тимур Руби е най-големият шпинел познат до сега. Факт е, че „Рубинът на Тимур“ с още три доста големи шпинели е използван за направата на огърлица, която директорите на Источноиндийската компания подаряват на кралица Виктория.

Стойността и рядкостта на камъните са били толкова уникални, че още през 1851г.

Компанията решава да не ги реже и ги използва в груб вид.

Рубин на Тимур

Благодарение на този факт бижутерите по късно успяват да установят, че скъпоценната украса съдържа„Рубинът на Тимур“, който се е смятал за изгубен.

Рубин на ТимурТова било потвърдено от букви, изписани на камъка.
Някога камъкът е бил собственост на източния завоевател Тимур. Той идва при него през 1398г. когато Тимур който познаваме като Тамерлан, пленява Делхи.
След Тамерлан камъкът е бил собственост на много царе от различни персийски династии.
Но историята с „ Рубина на Тимур“ не свършва до тук, защото на по – късен етап попада в ръцете на владетелите от Великата монголска династия. Един от тях, според надписа на камъка, е създател на Тадж Махал, известният Шах Джехан.

Тогава „Рубинът на Тимур“ е взет от войниците на Източноиндийската компания. Това се случва през 1849г. в Лахор и между другото, камъкът по това време не е бил идентифициран. Дълго време се съхранява в съкровищницата на Великобритания, докато надписите, оставени върху него от собствениците му, не бъдат проучени от бижутери. И така и цялата истина се разкрива.

Носят се слухове, че рубинът на Тимур е продаден на известен Куветски шейх на име Насер ал Сабах и вече не е собственост на британската корона.

Рубин на Тимур

Подобни публикации