Новини

Сапфирът – Кралският камък – продължение

Сапфирът – Кралският камък – продължение

На остров Шри Ланка се срещат и сапфири, които притежават ефекта „котешко око“ . Именно на този остров е намерен един от най-големите сапфири в света с тегло 19кг.

сапфир

Когато бъдат открити сапфири с големи дори изключителни размери на тях, както и при диамантите, се дават имена. Най-известните наименовани сапфири са „Звездата на Азия“/330 карата/, „Сапфирът „Рокфелер“/62,64 карата/, който е монтиран върху диамантен пръстен. През 1934 г. Рокфелер го закупува от индийски махараджа.

Сапфирът - Кралският камък - продължение

Една от главните особености на сапфира е богатата цветова палитра. Друга особеност е явлението астеризъм. Благодарение на този оптичен ефект в центъра на някои сапфири могат да бъдат различени очертания на шестлъчева или дванадесетлъчева звезда. Това се дължи на наличието на финни рутилови нишки, пресичащи се под ъгъл 120 градуса. Такива сапфири се наричат звездни.

Сапфирът - Кралският камък - продължение

Най-големият звезден сапфир е открит в Бирма през 1966 г. и масата му достига 63000 карата. Синият сапфир често е наричан „скъпоценният камък от небето“, защото отразява палитрата от нюанси от небето. Срещат се също така и розови сапфири, които рядко надвишават 2 карата. Качествените сапфири с този цвят имат висока стойност. Зелените, жълти и двуцветни сапфири имат своя чар и съответстващата им немалка цена. Водещите бижутерски къщи използват сапфирите за вграждане както в отделни бижута, така и в цели колекции.

Сапфирът - Кралският камък - продължение

При отбелязването на 160-тата годишнина от създаването на бижутерска къща „Cartier“в Русия е открита изложба, която показва емблематичните бижута на фирмата акцентиращи върху сапфирите. Сред тях са колието „Tutti Frutti, изработено от платина, бяло злато, сапфири, рубини, изумруди и брилянти-по специална поръчка за Дейзи Фелоус. Брошката наречена „Пантера“ /1949 г./ Изработена от платина, бяло злато и сапфири с общо тегло 152,35 карата е притежание на херцогинята на Уиндзор. Бижтата със сапфири са не само допълнение към визията,но и показател за изискан вкус.

Сапфирът - Кралският камък - продължение

С този скъпоценен камък блестят много филмови звезди, кралски особи и популярни личности от обществения живот. В Древен Рим, пръстени със сапфир са можели да притежават и носят единствено жреците от храма на Юпитер. Според древните гърци това бил камъкът на Аполон.

Сапфирът - Кралският камък - продължение

В страните от Изтока сапфирът бил наричан „талисман на мъдрите“. Индийците вярват, че сапфирът е един от мистичните камъни и дарява притежателя си със здраве, богатство, щастие и божествена подкрепа.

Подобни публикации