Новини

Сапфирът – Кралският камък

Сапфирът – Кралският камък

Познат още от дълбока древност, преминал изпитанията на времето, сапфирът е неотменен скъп камък в съвременното ювелирно изкуство. Предпочитан е от различни поколения, инкрустиран както в разкошни бижута с ренесансов привкус за специални поводи, така и в нежни, семпли, ежедневни бижута.

сапфирът

Отлично се съчетава с бяло и жълто злато, както и с платина. Със сапфири са украсявани короните на крале и царе и за това бива наричан кралски камък. Едни от най-известните и най-стари познати камъни „Свети Едард“ и „Сапфирът на Стюарт“ украсяват короната на Британската кралска фамилия. Известен е и пръстенът с диаманти и сапфир, който Наполеон Бонапарт подарява на Джозефина.

Сапфирът - Кралският камък

Много хора свързват сапфира с венчалния пръстен на принцеса Даяна, който сега краси ръката на принцеса Кейт Мидълтън. Този пръстен вече се е превърнал в символ на стил и продължава да бъде популярен сред всички любители на ювелирното изкуство. Синият цвят на сапфира символизира стабилност и надежност, счита се, че засилва връзката между подаряващият и този, за когото е предназначен. Ето защо много жени го предпочитат като камък за своя годежен пръстен. Сапфирът е разновидност на корунда, минерал, разпространен по всички континенти.

Сапфирът - Кралският камък

Това е вторият по твърдост скъпоценен камък след диаманта. Интересно е, че сапфирите от различни находища притежават свои уникални цветове По този признак, специалистите могат да определят произхода на камъните дори с невъоражено око. Най-старото находище на сапфири се намира на остров Шри Ланка и за това не е чудно, че жителите са го определили като свой национален камък.

Сапфирът - Кралският камък

Визитната картичка на Шри Ланка станали корундите с наситено син цвят, но едновременно с това единствено на острова се срещат жълти и оранжево-розови сапфири известни с наименованието Падпараджа/лотосов цвят/ Цветът, легендарността и екзотичното име, прави Падпараджа един от най-скъпите скъпоценни камъни. Цената на натурален камък, който не е подложен на термична и химична обработка за подчертаване на цвета, започва от 5000 долара за 1 карат, като крайната цена може да достигне 30000 долара за карат.

Сапфирът - Кралският камък

При този вид сапфир рядко се срещат двукаратови образци, а по големи от карата се считат за колекционерски. Най-големият известен сапфир Падпараджа е изложен в Историческия музей в Ню Йорк и е с маса 100,18 карата.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации