Новини

Опушен кварц / Морион / Раух топаз

Опушен кварц / Морион / Раух топазОпушен кварц / Морион / Раух топаз

Още от стари времена опушеният кварц е познат като раухтопаз / Rauchtopaz / от немското / rauch / – опушен, а тъмният и непрозрачен кварц – като морион. Името на естествено черния камък има древногръцки произход от корена „мор“ означаващ тъмнина. Най-ценни са най-черните разновидности на мориона.

Шумерите и древните египтяни са ги познавали още от 3100 пр.н.е. Били са свещени и за друидите. По-късно стават популярни сред римляните: в техните руини са открити много мъниста от опушен кварц и морион.

Прозрачността е присъща за семейството на загадъчния опушен кварц. Цветът му е тъмно кафяв и прилича на пепелявата нощ, която царува над сенчестата луна. През миналия век някои бижутери го нарекли „Rauchquarz“, но това понятие не получило нужната популярност и не успяло да се наложи като унифицирано име. В Англия опушеният кварц  бил известен под името „кернгорм“, наречен на едноименната планина в Шотландия.

На върха на шотландския кралски скиптър е инкрустиран значителен по големина опушен кварц / около 6,5 см в диаметър / и с уникален цвят. Легендите разказват, че едно от гадателските пособия на д-р Джон Дий / 1527 г. – 1609 г. / личен астролог на Мария Тюдор и кралица Елизабет Английска, била красива топка от опушен кварц. Днес тя е изложена в Британския музей.

опушен кварц

В Азия опушеният кварц е бил известен като камъкът на Буда. Французите известни със своя нарцисизъм, нарекли „Алонсонов диамант“ на името на местността в Нормандия, където е добиван. Известен е и под други имена като: „Колорадски диамант“, „Радиум диамант“.

Смятало се е, че тъмните камъни / морион/ са подходящи за носене през зимата, а камъните опушен кварц – за летните месеци. Опушеният кварц и неговите разновидности не са хомогенни в цветово отношение. В зависимост от концентрацията на примеси кристалите може да варират в цвета от основата към върха. Най-често формата на кристалите наподобява обелиск и е с ясни очертания, но е възможно да бъдат и с неопределена форма.

Опушен кварц / Морион / Раух топаз

В благородните черни кристали на мориона, понякога се наблюдава феноменът „плейхроизъм“. Гледан под различен ъгъл видимият цвят на камъка се променя към зеленикаво и виолетово. Понякога кристалите от тъмен кварц са наричани „черен планински кристал“ или „черен диамант“. Мориона е добре познат на много народи по Земята. Той е широко разпространен в Европа, Азия и Африка. Някои екземпляри от тези кристални монолити се измерват в десетки тонове. През 1868 г. в Швейцарските Алпи е открита голяма пещера с кристали от черната разновидност на кварца. Всички те са мориони и някои от тях все още са изложени в музея в Берн.

опушен кварц

Камъкът се е  използвал още от древни времена. В гробниците на Тива са намерени тънки пластинки от морион. Оказва се, че фараоните са първите, които са използвали черния скъпоценен камък като светлозащитен филтър за очите.

опушен кварц

По времето на Викторианска Англия популярността на камъка нарастнала благодарение  на романа на Александър Херцен „Минало и размисли“. Бижутерите започнали да го гравират с различни символи или инициали и така го вграждали в пръстени и други украшения. Висококачествените мориони били вграждани в брошки и колиета. Изработвали се и прекрасни висулки, съвършенно допълнение към колиетата. На мода излязли нанизите от няколко реда мъниста с шлифован морион. Големите камъни били комбинирани с абанос.

опушен кварц

Висококачествените големи мориони се отличават с дълбок наситено черен цвят и ярък блясък. Ювелирните къщи предлагат бижута с този специален кварц в комбинация със скъпоценни камъни в обков от бяло злато и платина. От XX век този камък намира приложение и в технологиите. От него се произвеждат компоненти за радиоелектрониката. Днес мориона се използва все по – често като декоративен камък.

Някои от намерените екземпляри са с колекционерска стойност. Те се отличават с удивителен наситен цвят и висока прозрачност.

опушен кварц

Опушеният кварц и мориона намират широко приложение в бижутерията и декоративното изкуство. Топлите им цветове и нюанси, прозрачността и сравнително голямата им твърдост ги превръщат в отличен материал за изработването на различни украшения и ювелирни изделия. Може да се вгражда в обкови от сребро, бяло и жълто злато.

Подобни публикации