Новини, Скъпоценни камъни

Опушен кварц

Опушен кварц

Опушеният кварц е камъкът на здравето и живота. Той всъщност е прозрачен кварц, естествено облечен от земята. Цветовете му варират от мръсно бял с оттенък на слаб чай, през тъмно- кафеникаво до почти черно с всички нюанси между тях.

опушен кварц

Опушения кварц с почти черен цвят се нарича Морион, а опушено-жълтата до жълто-кафява разновидност добивана в Шотландия се нарича Кейрнгом. Това е и името на местната планина, където е добиван от древността до наши дни. Опушеният квар е национален камък на Шотландия и скиптърът на шотландските крале е инкрустиран с Кейрнгром.

Казват, че едно от гадателските пособия на д-р Дии, който е бил личен астролог на кралица Елизабет Англисйка, била красива топка от Кейрнгром. Изложена е в Британския музей.

Опушен кварц

През 1868г. в Швейцарските Алпи е открита гояма пещера с хиляди планински кристали. Всички те са Мориони- почти черната разновидност на кварца. Някои от тях все още са изложени в музея Берн в Швейцария.

Опушен кварц е намерен в римски погребения под формата на накити и амулети. Когато се нагрее опушения кварц губи цвета си и става прозрачен.

Опушен кварц

Навремето руските селяни го слагали в тестото за хляб, за да стане той безцветен след изпичането му.

Очаквайте продъжление…

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации