Без категория

Цитрин – лимонения камък

цитринЦитрин – лимонения камък

Цитринът е една от прозрачните цветни разновидности на кварца. Историята му като ювелиран камък започва през Средните векове / около 1556 г./ с използването му при изработката на украшения, печати и амулети.

Въпреки своята дълга история, цитринът получава официалното си название сравнително късно – едва в средата на XVIII век, а дотогава е бил известен като златист топаз, испански топаз и бохемски топаз, поради изключителната си визуална прилика с този камък. Названието на цитрина произлиза от френското „citron“ – лимон или от латинското „citrus“ – лимонен, отразяващо специфичния му цвят. Като правило естественият цитрин се отличава с бледо – през наситеножълт до оранжев цвят. Камъните със слънчево – оранжев цвят се наричат „Мадейра“, поради сходството им с известното вино. При някои цитрини се наблюдава интересен оптичен ефект, наречен „дъжд“ – под определен ъгъл в кристалите се виждат включения, наподобяващи огрени от слънцето дъждовни пръски.

Цитрин - лимонения камък

Цитринът е популярен, макар и рядък прозрачен полускъпоценен камък, отличаващ се със сравнително висока твърдост и е лесен за обработване. За естествените цитрини са характерни замъглени участъци, включения от непрозрачен кварц и микроскопични или по-ясно изразени пукнатини.

цитрин

Най-качествените цитрини се добиват в Бразилия, където се намират и три от основните световни находища (Гояс, Баия и Минаш Жерайс). Именно от там са основните доставки за международния пазар. До момента са открити два наистина забележителни по своите размери цитрини: най-големият фасетиран цитрин, наречен „Малага“, с маса 20 200 ct и с размери 20/25/15 cm, а вторият е с маса 2258 ct и се съхранява в Смитсоновия институт в САЩ.

Цитрин - лимонения камък

В много култури цитринът е бил считан за камък на изобилието и богатството, привличащ към собственика си успех в начинанията и просперитет. В Южна Америка съществувала традицията от камъка да се изработват лични амулети за предпазване от ухапвания на отровни змии. В Царска Русия цитринът бил известен като „камък на търговеца“, защото се вярвало, че стойността му в пари възлиза на огромно състояние. Именно от цитрин били изработвани фамилните пръстени – печати на европейското аристократично съсловие.

цитрин

Цитринът е топъл и жизнерадостен камък. Неговата естествена слънчева палитра от цветове и нюанси завладява и привлича погледа. Днес той продължава да е популярен, както и в миналото. Камъните присъстват в работите на ювелирите самостоятелно или в комбинация с други скъпоценни камъни. Прозрачните камъни без дефекти се инкрустират в пръстени, колиета, обици и брошки. Оформят се с различен шлайф или биват гравирани с изключително сложен и прецизеен рисунък. За изработването на гривни и нанизи в повечето случаи се избират по-неравномерно оцветени и полупрозрачни камъни.

Цитрин - лимонения камък

Слънчевата визия на цитрина превръща бижутата в подходящи аксесоари както за топлите месеци, така и за студените мрачни дни от годината.

Подобни публикации