Новини, Скъпоценни камъни

Рубин – камъкът на любовта

Рубин – камъкът на любовта

Рубинът е скъпоценен камък, член на семейството на голямата четворка заедно с диаманта, сапфира и смарагда. Твърд, траен и рядък рубинът спада към групата минерали наречени корунд.

рубин

Чистият корунд е безцветен, а рубиненочервения цвят се дължи на наличието на хром. Според древните философи рубинът  е червен като кръв, като залез, като гъсто вино.

рубин

Това е камък на любовта, гнева и кръвта. Винаги се е приемало, че рубинът е символ на силната и страстна любов, на властта и силата. Невероятно привлекателен и ярък, рубинът очарова хората със своя наситен червен цвят още от древни времена.

рубин

Първите писмени сведения за него се отнасят още преди 2300 г. Рубините,сапфирите, перлите и диамантите са неизменни при украсата на династични и религиозни регали-корони, тронове, скиптри и други символи на властта и религията.

рубин

Най-високо е ценен в Древна Индия, където е смятан за камък на слънцето, но и също наричан „сълзите на Буда“.

В Индийските легенди се разказва, че първоначално рубинът бил безцветен като диаманта. Когато една махарани била прободена до смърт от ревнив царедворец, кръвта и обагрила нейните безцветни рубини в кървавочервено и така всички останали рубини също станали червени.

Рубин - камъкът на любовта

Индийците никога не съхраняват истинските едри рубини заедно с дефектните, защото смятат, че по качествените ще загубят достойнствата си.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации