Новини, Скъпоценни камъни

Рубин – камъкът на любовта продължение

Рубин – камъкът на любовта – продължение

На изток рубина олицетворява любовта, здравето, силата и жизнената енергия.
В Елада и Древен Рим също го тачели като един от най-скъпите и красиви скъпоценни камъни.
Смята се ,че рубинът е известен на човека още от Бронзовата епоха.

Рубин - камъкът на любовта продължение

През Средновековието в Русия го използвали като талисман срещу кошмари. Също така се твърди, че рубинът осигурява надеждна защита срещу фалшиви приятели, болести и черна магия.

Има една легенда, според която най – прекрасният кървавочервен рубин е принадлежал на един от великите Могули-падишах Ахбар. Той бил намерен в подножието на планина, в близост до град Агра.

Рубин - камъкът на любовта продължение

Ставайки собственост на падишаха се превърнал в негов талисман. Необработения рубин бил поставен в златен обков. Смятало се е, че победите във военните походи до голяма степен се дължат на този талисман.

След смъртта на Акбар и походите на Персийския шах Надир в земите на Индия, рубинът бил пренесен в Техеран и остава в неговите съкровищници. Рубинените колекции на кардинал Ришельо и Мария Медичи били известни в цяла Европа.

Рубин - камъкът на любовта продължение

Мадам де Помпадур, метреса на френския Крал Луи 15, притежавала едър рубин, оформен като прасенце,което винаги носела в себе си за късмет. Днес той е изложен в Лувъра. Рубини с най високо качество се добиват в Бирма. Те са с кървавочервен цвят, сивкавовиолетов отенък и са известни с наименованието „гълъбова кръв“.

При преобладаващи по тъмни тонове, рубините се наричат „бича кръв“, по-светлите „вишневи“.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации