Новини

Приказните Великденски яйца Фаберже! Знаете ли тяхната история?

Приказните Великденски яйца Фаберже! Знаете ли тяхната история?

Приказните Великденски яйца Фаберже! Знаете ли тяхната история?Скъпи приятели,

наближават едни от най-прекрасните и светли празници – Великденските! За да запазим традицията около тях, ще ви запознаем с нещо изключително ценно от ювелирния свят – а именно Великденските яйца на Фаберже! В няколко поредни статии ще проследим тяхната история, любопитни факти и моменти от създаването им.

 Яйцето „Спомен за Азов“

Яйцата на „Фаберже“ се ценят като произведения на ювелирното изкуство и като миниатюрни чудеса на механиката. Много от тях притежават музикални и часовникови механизми и изненади. Ювелирните великденски яйца на Фаберже са съвършенни в художествено отношение и са изпълнени с дълбок символичен смисъл.

Приказните Великденски яйца Фаберже! Знаете ли тяхната история? Тези произведения на изкуството вече 100 години са в центъра на вниманието на антикварния ювелирен свят и всяко едно от тях е с невероятно висока цена. Така например на 19.04.2002г. на търг на Cristieʼs в Ню Йорк „Зимното яйце“ е продадено за 9,6 млн. щатски долара, като същото е било закупено през 1994г. за сумата от 5,6 млн. щатски долара.

Всяка година във времето на великденските празници руското императорско семейство тръпнело в очакване да разбере каква нова изненада е подготвил придворния бижутер Фаберже. Веднъж императрица Мария Фьодоровна дала израз на възхищението си към неговото изкуство с думите: „Вие сте гений, несравним гений на нашето време.“

Във великденските яйца на Фаберже са запечатани етапи от историята на Русия.

През 1891г. е изработено яйцето „Спомен за Азов“, което отразява събитие с голямо Приказните Великденски яйца Фаберже! Знаете ли тяхната история?държавническо значение: през тази година императорският син и бъдещ престолонаследник Николай трябвало да осъществи 9-месечно пътешествие по море до Далечния Изток и да се завърне по суша до столицата на Русия, като по този начин прави своеобразна обиколка на империята – тази територия, на която някога щял да бъде владетел. В Япония срещу руския престолонаследник е извършено покушение, от което се спасява по чудо. Яйцето е подарено на императрицата във време, в което пътешествието на престолонаследника е в разгара си и нищо не предвещавало последвалите събития.

Корпусът на яйцето „Спомен за Азов“ е изработено от хелиотроп /кървав камък/ – тъмно зелен полускъпоценен камък, осеян с множество червеникави пръски, напомнящи капчици кръв и е богато украсен с орнаменти от златни нишки и диаманти, а във вътрешността му е скрит миниатюрен модел на крайцера „Азов“. Корабът е изработен от злато и платина и е поставен върху къс аквамарин, символизиращ морето. Корабните въжета са невероятно тънки, детайлите – съвършенни и изящни. Произведение на изкуството, което кара човек да затаи дъх.

Приказните Великденски яйца Фаберже! Знаете ли тяхната история?

„Спомен за Азов“ е едно от малкото великденски яйца на Фаберже, останали в Русия и в момента е част от експозицията на Оръжейната палата в Кремъл.

>>Очаквайте скоро нашата следваща статия от поредицата „Айцата на Фаберже“!

Подобни публикации