Новини

Сапфирът- кралски камък!

Сапфирът- кралски камък!

Сапфирът- кралски камък! Познат още от дълбока древност, преминал изпитанията на времето, сапфирът е неотменен скъпоценен камък в съвременното ювелирно изкуство. Предпочитан от различни поколения, инкрустиран както в разкошни бижута с ренесансов привкус  за специални поводи, така и в нежни и семпли ежедневни бижута, той заема своето достойно и неотменно място сред скъпоценните камъни. Отлично се съчетава с бяло и жълто злато, както и с платина.

Сапфирът е кралски камък. Със сапфири са украсявани короните на крале и царе. Едни от най-известните и най-стари познати камъни „Св. Едуард“ и „Сапфирът на Стюарт“ украсяват короната на Британската кралска фамилия. Кралиците на Нидерландия могат да представят цяла колекция фамилни бижута със сапфири – диадеми, колиета, гривни, обици, брошки. Известен е и пръстенът с диамант и сапфир, поставени един до друг, но сочещи в различни посоки, който Наполеон Бонапарт  подарява на Джозефина.

Сапфирът- кралски камък!Много хора свързват сапфира с венчалния пръстен на принцеса Даяна, който сега краси ръката на принцеса Кейт Мидълтън. Този пръстен вече се е превърнал в символ на стил и продължава да бъде популярен сред всички любители на ювелирното изкуство. Синият цвят на сапфира символизира стабилност и надеждност, счита се, че засилва връзката между подаряващият го и този, за когото е предназначен подаръкът, ето защо много жени го предпочитат като камък за своя годежен пръстен.

Сапфирът е разновидност на корунда, минерал, разпространен по всички континенти.Това е вторият по твърдост скъпоценен камък след диаманта. Всички корунди, които не са с червен цвят се наричат сапфири. Интересно е, че сапфирите от различни находища притежават свои уникални цветове. По този признак специалистите могат да определят произхода на камъните дори с невъоръжено око.

Бижута със сапфири може да видите тук>>

Най-старото находище на сапфири се намира на о. Шри Ланка. Затова не е чудно, че жителите на острова са го определили като свой национален скъпоценен камък. Визитна картичка на Шри Ланка станали корундите с наситено син цвят – от ултрамарин до тъмно синьо. Едновременно с това единствено на острова  се срещат жълти и оранжево-розови сапфири, известни с наименованието Падпараджа (“лотосов цвят“). Митичният „лотос“ на Шри Ланка е толкова рядък и необичаен камък, че  има съмнения: съществува ли той в действителност? По-смелите гемолози определят Падпараджа като равностоен скъпоценен камък наред с останалите благородни корунди – рубин и сапфир. Цветът, легендарността и екзотичното име прави Падпараджа един от най-скъпите скъпоценни камъни.

Цената на натурален камък, който не е подложен на термична и химична обработка за подчертаване на цвета, започва от 5000 долара за един карат, като крайната цена може да достигне до 30 000 долара за един карат.   Мъдредците от Шри Ланка описали този специфичен цвят като комбинация от нежно розовия цвят на лотоса и оранжевия цвят на залеза. При този вид сапфир рядко се срещат двукаратови образци, а по-големи от 5 ct се считат за колекционерски. Най-големият известен досега сапфир Падпараджа е изложен в Историческия музей в Ню Йорк и е с маса 100,18 ct.

На о. Шри Ланка се срещат и сапфири, които притежават ефекта „котешко око“. Именно на този остров е намерен един от най-големите сапфири в света с тегло 19 кг.

„Сонгея“ и „Тундуру“ са названията на сапфири, добивани на различни места в Танзания около река Умбо, а също така и в саваната. Тези камъни са с отлично качество и много голямо разнообразие в цветовете, като рядко надвишават 1,5 – 2 ct. Цената на обработен сапфир от тези места достига до над 2000 $ за карат.

Сапфирът- кралски камък!Когато бъдат открити сапфири с големи и дори изключителни размери на тях, както и при диамантите, се дават имена. Най-известните наименовани сапфири са :  „Звездата на Индия“ /536 ct/ ,черният звезден сапфир „Полунощна звезда“, „Звездата на Азия“ /330 ct/. Сапфирът „Рокфелер“, който е 62,64 ct,  е монтиран върху диамантен пръстен. През 1934г. Рокфелер го закупува от индийски махараджа.

Една от главните особености на сапфира е богатата цветова палитра. Друга особеност е явлението астеризъм. Благодарение на този оптичен ефект в центъра на някои сапфири могат да бъдат различени очертанията на шестлъчева  или дванадесетлъчева звезда. Това свойство се дължи на наличието на финни рутилови нишки, пресичащи се под ъгъл 120⁰. Такива сапфири се наричат „звездни“. Най-големият  звезден сапфир е открит в Бирма през 1966г., масата му достига 63000 ct, което се равнява на 12,6 кг.

Синият сапфир често е наричан „скъпоценният камък от небето“ или „небесен скъпоценен камък“, защото отразява палитрата от нюанси на небето. Синята разновидност на сапфира е най-разпространената и съответно  – най-разпознаваемата. Срещат се също така и розови сапфири. Те рядко надвишават 2 ct. Качествените сапфири с този цвят имат висока стойност. Зелените, жълтите и двуцветни сапфири имат своя чар и съответстваща им немалка цена. Според една от легендите сапфирът е бил един от 12-те скъпоценни камъка положени в основата на градските стени на Йерусалим. В някои държави украшение със сапфир са традиционнен подарък за 45-тия и 65-тия рожден ден.

През вековете украшенията със сапфир придобиват все по-голяма популярност и до днес той се е запазил като един от най-скъпите скъпоценни камъни.  Водещите бижутерски къщи използват сапфирите за вграждане както в отделни бижута, така и в цели колекции. При отбелязването на 160 – тата годишнина от създаването на бижутерска къща „Cartier“ в Русия е открита изложба, която показва ембематичните бижута на фирмата, акцентиращи върху сапфирите. Сред тях са: колието „Tutti Frutti“, изработено по специална поръчка през 1936г. за Дейзи Фелоус. То е от платина, бяло злато, сапфири, различни рубини, изумруди и брилянти. Брошка в стил Арт Деко от 1924г., изработена от платина, злато, брилянти и сапфирен кабошон с общо тегло 57,60 ct. Брошката, наречена „Пантера“/1949г./, изработена от платина, бяло злато, сапфири и сапфир кабошон, с общо тегло 152,35 карата,която е била притежание на херцогинята на Уйндзор.

Сапфирът- кралски камък!

Брошка Бижута Фортуна

За изискани се приемат бижутата със сапфир със степенчат стъпаловиден или брилянтен шлайф, а също така и звездните сапфири, оформени като кабошони. В съчетание с топази, аметисти и/или изумруди сапфирите в бижутерията придобиват нов облик. Все така актуално е класическото съчетание на сапфирите с брилянти, станало символ на разкош.

В моделите с разноцветни сапфири се търсят цветове, които придават на бижутата особена изтънченост. Съчетаването в едно украшение на множество ярки разноцветни сапфири позволява да се вдъхне живот на най- смелите дизайнерски решения.

Бижутата със сапфири са не само допълнение към визията, но и показател за изискан вкус. С този скъпоценен камък блестят много филмови звезди, кралски особи, политически лидери и популярни личности от обществения живот.

В Древен Рим пръстени със сапфир са можели да притежават и носят единствено жреците от храма на Юпитер. Според древните гърци това бил камъкът на Аполон. Според една легенда звезден сапфир е украсявал трона на цар Соломон, а от друг такъв е бил направен печата му. В страните от Изтока сапфирът бил наричан „талисман на мъдрите“; индийците вярват, че сапфирът е един от мистичните камъни и дарява притежателя си с здраве, богатство, щастие и божествена подкрепа.

www.fortuna-jewelelry.com

 

 

 

Подобни публикации