Новини

Уникалното императорско яйце “Розова пъпка“

Уникалното императорско яйце “Розова пъпка“

Уникалното императорско яйце “Розова пъпка“След смъртта на император Александър III традицията за Великден в руското императорско семейство да се подаряват ювелирни яйца е продължена от неговия син Николай II. За придворния ювелир Карл Фаберже задачата значително се усложнявала, тъй като той трябвало да впрегне цялото си въображение, талант и майсторство за изработването на две напълно различни, но еднакво разкошни яйца – едно за Мария Фьодоровна, вдовица на император Александър III и майка на престолонаследника Николай II и второ – за Александра Фьодоровна, съпруга на новия руски император.

Уникалното пасхално императорско яйце “Розова пъпка“ е изработено от талантливия бижутер Михаил Перхин, който под ръководството и идеите на гениалния Карл Фаберже,  сътворил поредния си шедьовър през 1895 г.Това бил първият великденски  сувенир за приелата православна вяра Алис Виктория Елен Луиза Беатрис – принцеса на Дармщат –Германия като императрица на Русия с името Александра Фьодоровна.Тя била внучка на английската кралица Виктория, а през 1894г. се омъжва за руския император Николай ІІ.

Уникалното императорско яйце “Розова пъпка“

Изящното яйце “Розова пъпка“ е изработено в неокласически стил  от жълто злато, покрито от ярко-червен прозрачен емайл, гравирано и украсено със символите на любовта и силата на брачния съюз – диамантени стрели, гирлянди от листенца и венчета от зеленикаво злато, прихванати с панделки. В горната част на яйцето, под голям плосък диамант е изрисуван  акварелен миниатюрен  портрет върху слонова кост,а в долната част е гравирана датата на подаръка. Яйцето се отваря като бонбониера. Изненадата е пъпка на чаена роза  на късичко стъбълце. Розовата пъпка е изработена от жълто злато и покрита с цветен непрозрачен емайл. Това била първата изненада на Фаберже снабдена с  механизъм за движение – листенцата на розата се разтварят при натискането на малък бутон под листата. В розовата пъпка се е намирало миниатюрно копие на императорската корона на Александра Фьодоровна и медальон със звезден сапфир-кабошон. За съжаление тези две допълнения към изненадата  са се изгубили във времето. За изработката на това великденско яйце Карл Фаберже получил сумата от 3 250 рубли.

Уникалното императорско яйце “Розова пъпка“

По време на Революцията – 1917 г., яйцето било конфискувано от Временното правителство, а през 1927г. продадено на Емануел Сноуман.  За един много дълъг период от време следите му се губят, а през 1985г. попада у колекционера Малкълм Форбс. През 2004 г. яйцето „Розова пъпка“ е  продадено на милиардера – меценат Виктор Векселберг. В момента  яйцето е изложено в музея “ Фаберже“ в Санкт Петербург. Векселберг е закупил 9 императорски великденски яйца, изработени от   бижутерска къща „Фаберже“ през годините, за приблизително 100 милиона долара.

Подобни публикации