Новини

Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“

Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“

През 1882г. на художествено – ювелирно изложение в Москва творбите на Карл Фаберже и неговата фирма привличат вниманието на император Александър III. Карл Фаберже получил покровителството на руското императорското семейство и титлата „ Ювелир на Негово Императорско Величество и Ювелир на Императорския Ермитаж“. По това време фирма „Фаберже“ вече е извоювала слава в цяла Европа. Много родственици на императорското семейство от Англия, Дания, Гърция и България са получавали като подарък негови произведения.

Яйцето „Кокошчица“ поставя началото на прославилата се серия от над 50 великденски императорски яйца, създадени от фирмата на Карл Фаберже за двама руски императора – Александър III и неговия син Николай II, в периода от 1885г. до 1917г. Това е най-невзрачното, най-семпло изработено яйце от императорската колекция на Фаберже.

Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“Великденското яйце „Кокошчица“ е било изработено през 1885г. по искане на император Александър III като подарък за неговата съпруга –  императрица Мария Фьодоровна – принцеса на Дания. Този подарък трябвало да бъде изпълнен като нова многопластова  интерпретация на вече създадени великденски яйца – подаръци. Във всички тези яйца има скрита кокошчица, в нея е скрита корона, а в короната – пръстен.  Император Александър III  искал да зарадва своята съпруга с подарък, който да й напомня вече добре познатата ценност от датската кралска съкровищница. Произхода на великденските сувенири „Кокошчици“ като изненада се отнася към началото на XVIII век. Известни са три много подобни един на друг великденски сувенира, като се предполага, че са изработени в Париж през 1720г. от един неизвестен бижутер. Към настоящият момент едно от тези яйца се съхранява в Музея по история на изкуството във Виена, друго – в Копенхаген, а третото в частна колекция.

Първото великденско бижутерско яйце е създадено по дизайн на майстор – бижутера Ерик Колин, работещ във фирма „Фаберже“. То е изработено от жълто злато, покрито от матов емайл и наподобява истинско кокоше яйце. Там, където двете половини на яйцето се съединяват, блестят златни кантове. Яйцето е високо 6,4 см и широко – 3,5 см. В яйцето е скрита изненада – жълтък, изработен от матирано жълто злато, а в него – златна кокошчица с рубинени очи. В самата кокошчица е имало още две изненади, които не са се запазили във времето. Предполага се, че една от тях била миниатюрна императорска корона от чисто злато и брилянти, а другата – рубинен медальон с верижка. Във времето, когато е поръчано, стойността му възлизала на 4151 рубли.

Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“Императрицата била така очарована от подаръка, че Фаберже получил нареждане да изработва по едно великденско яйце за императорското семейство всяка година. То трябвало да бъде уникално и да съдържа в себе си някаква изненада – това били единствените условия. Първото великденско императорско яйце било продадено през 1920г. на лондонски търговец. През 1934г. е продадено за скромните 430 щатски долара на бъдещият лорд Гранчестер. След неговата смърт през 1978г. е предлагано за продажба на различни аукциони по цял свят, докато не се връща отново в Русия благодарение на милиардера – меценат Виктор Векселберг.

„Кокошчица със сапфирени висулки“ 1886г. Дълго време са съществували съмнения дали това е второто яйце в поредицата великденски императорски яйца на фирма „Фаберже“. Точният му дизайн остава неясен и досега, защото не са съхранени негови снимки или илюстрации, а описанията му са много противоречиви.

В записки от държавните архиви на СССР императорският подарък за Великден 1886г. е описан като : „ кокошка от злато и диаманти и излизащо от скъпоценна кошничка „сапфирено яйце“. Сапфиреното яйце е можело свободно да се побере в човката на кокошчицата. Фигурата на кокошчицата била изработена от злато, покрито с множество, оформени като розички диаманти. Според архивите на Временното правителство на Русия яйцето от 1886г. е описано като : „сребърна кокошка, разположена върху златен постамент“. За изненадата на яйцето не са открити документи и към настоящия момент няма сведения за неговото местонахождение.

Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“„Златно яйце с часовник“ 1887г. Това е третото от 52-те ювелирни великденски императорски яйца на „Фаберже“. Часовникът е изработен от 14-каратово злато от швейцарската часовникарска фирма Vacheron Constantin; корпусът му е бил обсипан с рубини и 75 диаманта. Часовникът във формата на яйце е поставен върху трицветна 18-каратова златна поставка с кръгла форма, украасена с вълнообразни орнаменти. Поставката е със сдвоени крачета, украсени с розови пъпки и малки листенца. На рамката на поставката през равномерни интервали са вградени три големи сапфирени кабошона, от които встрани излизат ленти, украсени с мънички диаманти. Изненадата на яйцето е работещ часовников механизъм.

Великденско ювелирно яйце „Кокошчица“

 

До 2012г. „Златното яйце с часовник“ било считано за едно от изгубените яйца на „Фаберже“, защото за него не е постъпвала никаква информация,но през 2014г. е установено, че се намира в частна колекция.

Подобни публикации