Новини

Платина

Платина

Металът платина е известен още от древността и е познат в Древен Египет където не е различаван от среброто. Тъй като платината се топи при температура по висока от златото тя не е използвана широко.
платина - бижута Фортуна
Тя била използвана за направата на украшения във вида в който е намирана и сведения за това има от предколумбовите индианци от района на Колумбия.
платина
Платината е сребърно-бял преходен метал, намиращ се в отлаганията в коритата на реките. На външен вид прилича на среброто, но на периодичната система изглежда по близко по структора до други редки и тежки метали като родий, паладий, иридий, рутений и осмий.
платина
Това е лъскав и много стабилен метал, останал непроменен под действието на въздух, вода и повече киселини. Той е ковък и се използва в много области от бижута до електроника, от стоматологични уреди до индустрията на въораженията.
платина
Що се отнася до плътността на металите, платината достига 21,45g/см3, считана за тежък метал. Платината е част от категорията на благородните метали, а не само скъпоценни, какъвто е случаят със среброто. Благородните метали имат много добра устойчивост на корозия и блясък с течение на времето.
платина
Поради тази причина повечето двойки, които решават да сключат брак, избират платинени или златни пръстени вместо сребърни.

Очаквайте продължение…

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации