Новини

Статуетките на Фаберже (Fabergé)

Статуетките на Фаберже (Fabergé)

Статуетките на Фаберже (Fabergé)Ювелирна къща Фаберже (Fabergé) е известна и и с изработването на изделия на приложно – декоративното изкуство, а именно статуетки. Във фирмата винаги са се предлагали разнообразни изделия, способни да удовлетворят търсенията и на най- взискателния и изтънчен вкус. Клиентите на фирмата можели да разчитат, че всичко предложено от тях е изработено  „с такава прецизност и изящество, с първокласни материали и любов, както и великденските яйца, предназначени за императорското семейството“. В периода 1890 – 1900 г.

Фаберже замислил и започнал да осъществява проектите си по изработването на серия миниатюрни фигурки на животни от полускъпоценни камъни, злато и сребро,  придавайки голямо значение на техническото изпълнение и естетическото им съвършенство. Изборът върху изработването на миниатюри рязко се откроявал от монументалния вкус, характерен за това време и до голяма степен бил повлиян от възраждащият се интерес към японското изкуство и работата на старите руски майстори.

Статуетките на Фаберже (Fabergé)Майсторите от Ювелирна къща „Фаберже“ залагали в работата си  на различни полускъпоценни камъни и кристали, пренебрегнати до този момент в ювелирното изкуство. Фигурки от цели камъни, склупторирани и гравирани в детайли, се превърнали в популярни украшения за бита в средите на руската и европейската аристокрация.

Едни от основните поръчители на миниатюри, изработени от „Фаберже“ били представителите на Английското кралско семейство и аристокрация. Големият интерес и многобройните поръчки наложили откриването на филиал на „Фаберже“ в Лондон през 1903г. В този период били изработени едни от най – скъпите миниатюри: сива нефритена сова със златни крачета и очи от брилянти по поръчка на мистър Гордън Бенетон (65,15 лири стерлинги). Фигурка на кобилата Персимона – победител в Кралското дерби през 1911 година по поръчка на кралица Александра. За нейната колекция са изработвани още цяла серия фигурки на домашните й любимци. След смъртта на крал Едуард VII в работилницата на „Фаберже“ изработват възпоменателна фигурка на любимото му куче ( йоркширски териер) Цезар. На нашийника на каменното кученце били изписани думите „Принадлежа на краля“.

Малки маймунки, тюлени, мишлета, носорози, кученца, птици – своеобразната, красива и реалистична „фауна“ на „Fabergé“ била необятна и за всяка една фигурка се подбирали камъни, най-точно съответстващи на естествената им украска. За  прасенцето – розов кварц, за тюлена – обсидиан, за златните рибки – оранжев сердолик.

„Фаберже “ се превърнали в своеобразни иноватори и по отношение на непопулярни и трудни за работа камъни. Така например планинския кристал и различните кварцове намирали изключително голямо и разнообразно приложение. В някои случаи били използвали самостоятелно и от тях се изработвали напълно прозрачни фигурки, а в други при оформянето им, композициите били допълвани от скъпоценни камъни, злато, сребро и/или платина. Друга серия била насочена към изработването на каменни статуетки на хора, облечени в традиционните носии на народите на Русия или принадлежащи към различни социални прослойки с характерните им професии – войник, чистач, певица, музикант.

Семпли или ярки, скъпоценни и пищни, независимо от предназначението им изделията на „Фаберже“ не могат да оставят безразличен никой със своята красота, отразяваща невероятния талант и изкусното майсторство на ювелирите.

Още интересни факти може да научите тук>>

Подобни публикации