Новини, Полезна информация

Може ли да познаете фалшивите бижута?

sreburna-bijuteriaМоже ли да познаете фалшивите бижута?

Съвети как да търсим истинското

Отминаха дните, когато на ъгъла на улицата ни продаваха златни бижута, с обещание, че са 24 каратово злато и няма да намерите „по-евтино“.  И дори да изглежда изкушаващо да си купим нещо, което е няколко пъти по-евтино от реалната му стойност, трябва да знаем, че преди всичко си купуваме качество, което си има цена. Сигурно сте купували бижута, без да направите проверка на истиността им или не сте знаели какво да търсите и какво да попитате при покупката им?

Ето няколко съвета от нас, с които да се подсигурите при евентуална покупка:

1. Проверете маркировката на изделието

chisto-zlatoВсяко бижу е маркирано със съответен печат за качество и проба на материала, от който е направен. Най-често маркировката с каратите на златото е печат от вътрешната страна като 9К или 375, 18 каратовото злато може да е маркирано като 18К или 750. Печата не индикира цвета на златото, а само съдържанието на злато. Повечето страни имат закон регламентиращ маркирането на златните сплави с един от стандартните отличителни белези. Отличителните белези не трябва да се бъркат с производствен печат, който е уникален на производителя.

Какво означава терминът КАРАТ, когато говорим за злато? 

“K“ в надпис 10К при златните накити означава карата на златото. Не бива да го бъркаме с карат( Ct), който е мерната единица за тегло на скъпоценни камъни. К-(каратът) показва мерната единица съдържание на злато в бижуто. Обикновено бижутата се произвеждат от злато плюс други примеси, тъй като чистото злато е изключително меко и се деформира лесно. Поради тази причина от него се изработват само определен тип бижута.

Още информация за златното съдържание вижте тук>>

2: Информация за бижутера (бижутерската къща)

bijuta-onlainАко сте решили да пазарувате онлайн, задължително проучете търговеца, от който сте решили да закупите изделието. Познат ли е той, има ли добър отзив от клиенти на сайта, притежава ли някакви лицензи и сертификати за своите бижута? Какво точно продава, отговарят ли цените, ако са прекалено евтини,  дали не будят някакво съмнение? Какви модели предлага, мога ли да ги срещна и в други магазини за бижута например или искам да бъда уникален и различен…

3. Проучете гаранцията и условията за замяна

Как ви предлагат продукта? Имате ли право на замяна в законно установените срокове? Предлага ли замяна в случай, че не остана доволен от избора на артикула? Задължително четете общите условия на сайта и пазарувайте внимателно.

4. Проверете качеството на бижуто

Огледайте бижутерските изделия за драскотини, неравности и други дефекти. Както знаем диаманта е най-здравият камък и трудно може да бъде наранен, но не пречи да проверим задълбочено накита, който сме си избрали, нали?

chan-14-35. Фирмени лога

Някой от световно известните марки например имат свои собствени лога и отличителни знаци. Добре е да ги търсим и да сверяваме предлаганото. Често за годишнини и други поводи, производителите променят своята корпоративна идентичност. За да сте сигурни, че купувате бижу от същата фирма X, следете новините около бранда!

6: Платина или родий?

Много имитатори използват родиева сплав за изработка на бижута, която изглежда точно като сребро или бяло злато. Родият дава белият отблясък на бижутата.  За да няма грешки, направете следното: При ярка светлина погледнете долната страна на пръстена. Ако той има родиево покритие, жълтото злато може да се покаже леко поради износване. Може да проверите долната страна на пръстена за печат, като например „14k“ или „10k“.  Това ще означава от какъв вид злато е направен той (или какво златно съдържание има в себе си).  Ако виждате този печат, а пръстенът е в сребърен цвят, значи има родиево покритие.

7: Сертификат за диамантите

diamanten-prustenБи следвало всички бижута да бъдат придружени от сертификат за тяхната истиност. Диамантите също. Ако Ви предлагат пръстен без подобен документ, попитайте или го изискайте.

8: Проверете придружаващата бижуто документация

Огледайте внимателно всички картички, кутийки, сертификати. Те трябва да бъдат с добро качество, да не са изтъркани или наранени. Вижте са грешки в изписването им. Истинският бижутер държи на тези неща!

9: Тествайте метала

istinski-bijutaКак да проверите дали златото е истинско?

Тест с магнит. Златото не се привлича от магнит. Ако вашето бижу залепва за него, значи не е истинско.

Тест-захапка. Златото е мек метал. Би следвало да може да направите леко нараняване върху него, ако го захапете. Говорим за чисто злато!

Проверете печата му: Карат (10K, 14K, 18K, 22K or 24K).

Ако се съмнявате може да го занесете на доверен бижутер, който да установи неговата истиност.

Разбира се използвайте и интуицията си, показаните по-горе съвети са само ориентир. Винаги ще откриете и добри специалисти, които си разбират от работата.

10: Евтиното излиза скъпо!

За разлика от други стоки, при бижутата особено тези със скъпоценни камъни, отстъпки от порядъка 50-70% са нещо нереално. Това е много специална стока, и много рядко ще срещнете истинско бижу, което да бъде на повече от половината на цената си. Разбира се изключения има, но бъдете внимателни какво Ви обещават и рекламират.

За още и други съвети попитайте Бижута Фортуна!

Подобни публикации