Новини, Полезна информация

Елизабет Тейлър и страстта към бижутата

elizabeth_taylor-jewelleryЕлизабет Тейлър и страстта към бижутата

Безспорно една от най-почитаните и скандални актриси, раждали се някога, е Елизабет Тейлър.  Участвала в над 55 филма, носителка на 2 Оскар-а, обявена от Американския филмов институт за най-великата актриса на всички времена.  Известна със запомнящите си роли, класа и висок стил в начина си на живот, 8-те си брака, тя е една от иконите, на която името е останало завинаги както в киното, така и в света на модата. Не е случайно, че я наричат „Една от най-добрите актриси за всички времена“.

Тя е не по-малко популярна и с нещо друго – страстта си към бижутата. Само една от колекциите й, обявена на търг след смъртта й, бе оценена на близо 157 милиона долара и съдържа в себе си невероятните 1 778 бижута. Колекционери от над 30 държави могат да се похвалят, че притежават част от най-ценните накити,  като например кoмплект бижута Cartier – пoдарък от третия съпруг на актрисата – прoдуцента Майк Тoд, изработени от най-висoк клас рубини и диаманти.

taylor_burton-diamondИсторията на Елизабет Тейлър започва в Англия, тя е родена на 27 февруари 1932 г. в Лондон. Баща й е търгoвец на прoизведения на изкуството. От малка започва да се учи да цени красивото и изящното. Бижутата я привличат. Неразделна част от стила й са масивни колиета, гривни, обеци, брошки, изработени от скъпоценни камъни като изумруди, рубини и диаманти. Елизабет Тейлър никога не е крила своята страст към накитите и в книгата си с любов разказва за тези, подарени й от мъжете на нейния живот. Едно от най-известните й бижута е 69-каратов диамант под формата на круша, наречен Тейлър-Бъртън (подарък от съпруга й  Ричард Бъртън) по време на заснемането на филма „Клеопатра“ в Италия. Друго известно бижу, е нейната изумрудената брошка – носеща името „Дукесата от Унидзор“, която тя носи в косата си до старини.  По време на брака си с третия й съпруг Майк Тод, тя получава като подарък антична диамантена тиара. По това време Елизабет Тейлър снима големият филмов шедьовър – „Котка върху горещ ламаринен покрив“.

9c93fd56552f9b323d70e5da628dcceb 740b06066d43cf4a9b91f1fd17152c39Небезизвестна е и огърлицата й “Сърцето на Тадж Махал”, представляваща диамант от Тадж Махал, обкован в златна рамка (отново подарък от Ричърд Бъртън) от 16-и век. Не по-малко изящна е и огърлицата от руски смарагди, наречена “Гранд Дукеса”. Сред колекцията й има изключително редки огърлици, обеци и гривни, дело на бижутерските къщи „Cartier„, „Bvlgari„, „Van Cleef and Arpels“ и други.

Разгледайте нашите най-нови предложения тук>>

Подобни публикации