Новини

Златото – най -популярният благороден метал – продължение

Златото – най -популярният благороден метал – продължение

Златото е добър проводник на топлина и електричество, устойчив на окисляване и корозия. Благородният метал има много висока точка на кипене и топене. Необходимата температура за топене на злато е 1065 ° C, а точката на кипене е 2856 ° C. Златото се добива в следните страни: Южна Африка, Австралия, САЩ, Канада, Русия, Китай и Пакистан. Една от най -големите златни мини е мината Аврора, намираща се в Гвиана, Африка. В древни времена парченца злато просто са откривани в река или в земята.

златото

По време на златната треска златото се добиваше ръчно с кирка и лопата. До 1853 г. се появява хидравличната минна промишленост, която замества независимите добивачи на злато. Днес златото се добива в големи открити или подземни мини. Златото може да се нарече най -популярният благороден метал на всяка епоха. Сега той се използва в различни сфери на човешката дейност: от създаването на прости бижута до сложни медицински изделия. Златото се използва за производство на бижута от хиляди години.

златото

Днес до 80% от добитото или преработеното злато се използва в бижутерията. Една от причините този благороден метал да е толкова популярен сред бижутерите е неговата пластичност – най -фините произведения могат да бъдат направени от злато. Разбира се, златарите не използват чисто злато, обикновено бижутата са изработени от златни сплави. Пробите се използват за класифициране на съдържанието на злато в сплавта.

злато

Всяка проба от злато има свой собствен цвят, защото нейният оттенък се влияе от състава на лигатурата. Тъй като златото е добър проводник, то се използва в електронни части. Например вътрешността на мобилния телефон съдържа около 0,034 г злато. Освен това златото се намира в много конектори, кабели и карти, включително компютри, телевизори и GPS устройства. Има място за злато и в областта на красотата.
То е добър антиоксидант и е доказано, че се бори с признаците на стареене. Златото може да действа върху кожата на клетъчно ниво, да активира производството на колаген и да придаде на кожата й еластичност.

Източник снимки: интернет

Подобни публикации