Без категория

Колието на Едит Хед

Колието на Едит Хед

Колието на Едит Хед

Сред изобилието от пищни, изящни и атрактивни бижута в колекцията на Елизабет Тейлър, вниманието привлича необичайно златно колие с висулки от слонова кост, преди това принадлежало на най-влиятелната жена в киноиндустрията на Холивуд през 50-те години на XX век – Едит Хед.

Колието на Едит Хед

Двете знаменитости се запознават, когато актрисата е на 19 години и участва в заснемането на филма „Място под слънцето“. Скоро професионалното им познанство  прераства в приятелство и Елизабет Тейлър често споделяла, че възприема Едит Хед като своя втора майка.Чрез моделите на костюмите, излезли от нейните ръце, Едит Хед  съумявала да подчертае достойнствата и да прикрие недостатъците във фигурите на холивудските актриси, което я превърнало в търсен дизайнер и в личния им живот.

 

Колието на Едит Хед

Колието на Едит Хед е уникално с това, че се състои от 13 кръгли антикварни жетона, изработени от слонова кост и обковани в жълто злато. Това са т. нар. opera pass. На тях се гравирали името на оперния театър, имената на зрителя и номера на запазеното място. През XIX тези жетони изпълнявали функцията на сезонен абонамент в оперните театри на Европа, а Едит Хед колекционирала своеобразните билети. Сред събраните от нея жетони през годините има и такъв за оперен сезон 1831г., принадлежал на херцога на Графтън.

Колието на Едит Хед

Колието на Едит Хед е оригинално, колоритно и с богата история. В годините се превърнало в запазена марка на Едит Хед. В завещанието си тя оставя колието на Елизабет Тейлър като спомен от едно дългогодишно приятелство, а след смъртта на актрисата колието на Едит Хед е дадено на аукцион, организиран от Sotheby’s и е продадено за 314 500 щатски долара.

Подобни публикации