Новини

Диаманта Кохинор

Диаманта Кохинор

Диаманта КохинорСамо богове и жени могат да носят диаманта Кохинор. Това е единственият скъпоценен камък в света, който не е бил продаван за пари. Според  легендата, мъж не трябва да притежава или да носи диаманта Кохинор, иначе най-прочутият скъпоценен камък в света ще погуби не само него,нощ е залее в кръв, хаос и нещастия цялото му царство.

Смята се че, той е достоен само за богове и жени, които превръща в господарки на вселената. Откакто съществува, Кохинор разпалва огромни апетити и желания да бъде притежаван. Според индийското предание той се е появил преди поне 4 хилядолетия.

На брега на р. Ямун било намерено бебе, в чиято шапчица бил скрит камъкът.

В онези далечни времена диамантът бил необработен, жълтеникъв на цвят, не блестял, но тежал невероятните 800 карата.Станало ясно, че намереното дете е син на бога на Слънцето.

Диамантът бил поставен на статята на Шива като трето око.

Диаманта Кохинор

Според по прозаично обяснение камъкът е бил изкопан в Индия през 56г. след Христа.

Диаманта Кохинор

В летописите Кохинор е споменат за първи път през1304г. когато негов притежател е раджата на Малва. През 1526г. той е открит сред съкровищата на Бабур—основателя на династията на моголите и потомък на Тамерлан.

Брилянтът бил инкрустиран между пауните, украсяващи трона на владетеля.

Моголите вярвали, че докато той е там, династията им ще просъществува. Те го пазели ревниво в продължение на 200 години.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации