Новини

Рубин Черния Принц

Рубин Черния Принц

рубин черен принцМноговековната история на този минерал е сложна и динамична. Вярва се, че в битката при Азенкур, инкрустиран кървавочервен рубин в шлема на Крал Хенри 5 осигрява победата на англичните над превъзхождащите ги числено французи.

Този рубин носи името „ Черният Принц “ въпреки, че впоследствие бижуто се оказва не рубин а червен шпинел, който е монтиран върху императорската корона.

Големият камък с розово червен цвят, с дължина 5см. и предполагаемо тегло 170 карата, някога е принадлежал на мавританския владетел на Гранада, после е бил взет от Крал Кастилим Педро и след това е бил предаден като подарък на англиския принц на Уелс.Английският Крал Хенри 5 го е носил като талисман на шлема си.

В битката при Азенкур/25 октомври-1415/ от удара на херцог Алансонски, шлема на краля се разцепил, но нито краля, нито камъка са пострадали. Битката е спечелена от силите на Хенри и Рубинът на черния принц е спасен.

Рубин Черния ПринцКакво се случва с Рубина на черния принц по време на Английската общност-не е ясно, но се връща във владение на Чарлз 2 когато монархията е възстановена през 1660г.

На коронация на Кралица Виктория през 1838г. тя бива увенчана с нова имперска държавна корона с 3093 скъпоценни камъка, включително шпинела монтиран в предната част.

Рубина на черния принц заел почитно място в короната на Великобритания заедно с елмаза „Кох-и-Нур“, един от най-прочутите камъни.

Подобни публикации