Без категория, Полезна информация

Зодиите и скъпоценните камъни

stones

Зодиите и скъпоценните камъни

Знаете ли каква връзка съществува между минералите и рождената дата на човек?

В момента на раждането или зачатието всяка клетка на новороденото закодира всичко наоколо – слънце, дъжд, бури, снегове…заедно с разположението на звездите. На всяко съзвездие отговаря определен минерал – камък покровител на родените под един или друг звезден знак. Но кое е по-определящо – момента на раждане или момента на зачатие? Резултати показват, че при 70% е решаващ моментът на раждането, докато при 30% – моментът на зачатието. Много от нас се питат защо няма един единствен списък на зодиакалните камъни? Защо са все различни?

Това е така, защото всеки народ от древността има свой собствен списък и камък покровител на една или друга зодия, съобразно различните традиции и култура, също така при различното географско положение свойствата на минералите са различни.

В света съществуват големи, мощни асоциации, като Асоциацията на  великобританските ювелири например, които си имат свои отделни списъци.

kamuni i zodii

Съществуват и гемоложки организации (които се занимават със скъпоценните камъни), които налагат официален списък на скъпоценните-камъни талисмани и цветовете на отделните месеци на Международната гемоложка асоциация.

Според източната концепция не се препоръчва да се носят камъни на противоположни знаци на Зодиака, на „враждуващите планети“, на нехармониращите стихии, например Огън и Вода. Или с други думи, камъните за зодия Лъв (рубин, пироп, кехлибар) не бива да се носят заедно с тези на зодия Скорпион (топаз, хематит, хризоберил).

Да си избере човек камък-талисман е нещо много индивидуално, дори съкровено. Необходими са познания за камъните и тяхното въздействие. Преди всичко обаче той трябва да Ви хареса, да радва очите Ви, да топли сърцето. Така както в обкръжението на определени хора изпитвате предпочитание и симпатия, така и камъкът, който изберете ще притежава честота на трептене, близка до тази на Вашето тяло. Харесването никога не е случайно!

Опитайте да почувствате камъка посредством кожните усещания. Поднесете пръстите на ръката си към него. Затворете очи… Съсредоточете се. Концентрирайте се в усещането – ако почувствате приятно затопляне на връхчетата на пръстите, това означава, че камъкът е „Ваш“!

Обратно, ако почувствате леки бодвания или хлад, то избора е погрешен.

Представяме Ви списък на скъпоценните камъни – покровители в съответствие с месеца на раждане

(според трактати на различни епохи) Т. Тодоров

Месец
Скъпоценен камък
Януари Гранат, розов кварц, хиацинт
Февруари Аметист, оникс, бисер
Март Турмалин, яспис, хематит, хиацинт, аквамарин, хелиотроп
Април Сапфир, диамант, планински кристал
Май Смарагд, хризопраз, халцедон, ахат
Юни Бисер, лунен камък, смарагд, ахат, халцедон, тюркоаз
Юли Рубин, карнеол, оникс
Август Оникс, сардоникс, карнеол, александрит, топаз, хризолит
Септември Хризолит, сардоникс, лазурит, сапфир, диамант
Октомври Аквамарин, берил, опал, сапфир
Ноември Топаз, тигрово око, берил, бисер
Декември

Циркон, тюркоаз, рубин, хематит, хризопраз