Новини

Какво е лятото без скъпоценните корали!

Какво е лятото без скъпоценните корали!

bijuta s koralИмето корали идва от гръцката дума коралион и латинската коралиум. Древното му название, обаче – Горгея – е свързано с Горгона (Медуза) и легендата за смъртта й в двубоя с Персей. Той пъхнал страховитата й глава в торба и поел по дългия път към дома. Докато си почивал край морето, оставил торбата върху водораслите и храстите на брега.. Кръвта на Медуза потекла през платното и ги превърнала в камък.. Морските нимфи отнесли вкаменени клони и листа на дъното на морето – това били пръвите коралови колонии.. Затова гърците наричали червения корал „кръвта на Медуза“, а океанския „Дървото на живота“.

Според цвета си те са: Arciscuro – много тъмночервен, често наричан „бича кръв“; Rosso Scuro – тъмночервен; Rosso – червен; Secondo Coloro – “втори цвят“ или „сьомга“; Rosa Vivo – чркорозов; Rosa Pallido – бледорозов; Pelle D’angello – “розова плът“ или „ангелска кожа“, той е и най-ценен.

coral 4 coral 5 coral 3

От древни времена коралът се прилага като средство за защита, особено срещу уроки. Дори и днес в някои култури окачват в домовете си корали във вид на дрънкулки и камбани, за да гонят злите духове. Ученият Парацелз пише, че демоните се страхуват от червения корал. Но предупреждава, че кафявият ги привлича. Това вярване се е запазило частично и до днес на Изток, където се смята, че носенето на мътен, обезцветен или замърсен корал може да привлече всякакви беди. В Непал той е „вещерски камък“ и се вярва, че пази от черна магия и заклинания. Често като символ на защита бижутерските ателиета изработват украшения във вид на малки коралови ръчички (със свит юмрук и вдигнати показалец и кутре), за предпазване от уроки.

coral hand

Според италианска легенда, коралите окачени в къщата, пъдят завистта, разногласията, и вредните въздействия. Древните гърци окачвали корали на носовете на корабите си, за да ги отведат благополучно у дома. Римляните завързвали корали към бебешките люлки на децата, за да ги предпазят от болести и да им растат лесно зъбките.

Коралът успокоява емоциите, затова ни помага да общуваме и да се разбираме. Отблъсква негативните мисли на зложелателите. Най-висококачествени корали се добиват край западните брегове на Средиземно море, крайбрежието на Гърция, Канарите, Тунис, Мароко, Алжир; Малайския архипелаг, Япония, Северна Австралия и Червено море.

Той е органичен продукт, образуван от скелети на коралови организми. Докато са живи, тези полипи изграждат огромни колонии, а след като умрат, останките им образуват кораловите рифове. Най-ценен е дървовидния корал, начерен Corallium rubrum, Corralium Nobile или „скъпоценен корал“.

Разгледайте нашите бижута с корали тук:

Медальони>>

Пръстени >>

Обеци >>