Полезна информация, Скъпоценни камъни

Перлата – кралица на скъпоценните камъни!

Pearl2Перлата – кралица на скъпоценните камъни!

Наричаме ги още бисери или маргарити, произходът им датира отпреди 6 000 години, и се носят какви ли не легенди за тях. Образуват се, когато песъчинка или друга дребна частица случайно попадне в тялото на мидата и започне да я дразни. Ако мидата не успее да изхвърли чуждото тяло, тя започва да отделя специално вещество, наречено седеф, с което го обвива. Произлизат от морското животинско царство, но ги считат за скъпоценни камъни – това са перлите!

Името „перла“ произлиза от латинското „pernula“ или морска раковина. Най-скъпите перли са с розов и синкав оттенък. Добиват се в Персийски залив, Индийски океан, Червено море, Полинезия, Австралия, Япония, Китай и др. Днес много от култивираните перли се произвеждат в Япония, сладководни перли се произвеждат от сладководни култивирани миди в Китай.  Качеството им се преценява по блясъка на повърхността им, като не трябва да има никакви петна и отенъци в седефа, разбира се тяхната форма и големина както при други скъпоценни камъни, също е определяща. Препоръчително е да се съхраняват на хладно място, тъй като 2% от съдържанието им е вода и могат да се напукат и изсъхнат.

pearls

Перлите са уникални скъпоценности, които могат да усилят усещането за женственост, оказват благотворен ефект върху органите, хормоналния баланс и регенерирането на клетките в тялото ни.

Елините вярвали, че са вкаменени сълзи на морските нимфи и дори капки роса, паднали от косите на Афродита. Славяните смятали, че бисерите се оформяли, когато мълниите разтърсвали морето и се отразявали върху мидите. Римляните ги посвещавали на богинята Изида и ги носели, за да привлекат нейното внимание и благосклонност.

Цариците били пристрастени към перлените украшения. Най-старата запазена и до днес перлена огърлица, принадлежи на персийска принцеса, живяла през IV в. пр. Хр. Тя се съхранява в Лувъра. Според легендите на всички празненства, които организирала Семирамида в двореца си, тя слагала 7 наниза от розови перли. Клеопатра, разполагала с цяло ковчеже скъпоценни бисери. За прочутата с красотата си царица разказват още, че се обзаложила с Марк Антоний да даде най-скъпата вечеря в историята. Клеопатра така искала да го впечатли с богатствата на Египет, пред които Рим бледнеел, че свалила перлената си обица, пуснала я в чашата с вино и я изпила. Марк Антоний отказал да стори същото с другото бисерче и така не само се признал за победен, но и паднал в обятията на хубавицата. Твърди се, че Александър Македонски взимал големи количества перли от всеки град като откуп. Юлий Цезар пък платил огромна за времето си сума за изключително красив бисер, а коня си красил с наниз от перли.

perla_2

В Азия смятали, че по пълнолуние мидите улавяли капките небесна роса, паднали от Луната. После те се втвърдявали и се превръщали в перли. Може би и от там идва идеята, че нощем светят! В Китай вярвали, че перлите са капки от слюнката на драконите, които капят по време на дъжд, който те произвеждат в небесата. Затова много китайци считат перлите за талисмани срещу пожар и пазят притежателя си чист и неопетнен.

В древна Индия знаели, че бисерните миди произвеждат перли, но същевременно вярвали, че понякога могат да ги намерят в стомаха, главата или мозъка на слоновете. Перлите се смятат за могъщи защитници срещу всякакви опасности, асоциирани са с Луната и се смятат за символ на влюбените. Много традиционни индийски любовни еликсири съдържат фино стрит перлен прах. В скандинавските страни също разказват приказка за перлите на Бог Балдур. Когато бил убит от стрела от имел, по време на едно състезание, майка му, богинята Фриг, заплакала. Сълзите й се вкаменили и се превърнали в перли. През Средновековието приготвяли отвари с перли като противоотрова. Такъв лек бил даден дори на френския крал Шарл VI, в опит да му бъде върнат разума.

Какви са техните магически свойства: Смята се, че белите перли се управляват от Луната и зодиакалния знак Риби, а черните от Сатурн. Те помагат на онези, които търсят висша мъдрост и истина. Поемат негативните емоции от човека, който ги носи и му помагат да види и  приеме истината за себе си. Те символизират чистотата, невинността и вярата.

Лечебна енергия: Балансират и лекуват всички чакри. Помагат при лечение на стомашни болки, простуда, бронхит и белодробни инфекции. Могат да балансират всички чакри, но по-специално се използват за 3-тата чакра –слънчевия сплит.

Цвят: бял, розов, кафяв, черен, сив и други отенъци

Зодиакални знаци: Перлите се свързват със зодиакалните знаци Рак, Близнаци и Риби.

Разгледайте нашите бижута с перли тук>>