Новини, Сватби

Какви бижута да изберем за сватбата?

Какви бижута да изберем за сватбата?

WeddingНастъпи най-красивият сезон и този, в който започва да се организира  едно от най-специалните събития  в живота на една двойка – сватбата.

Бижутата на булката са неделима част от тоалета и имат за цел да отразят официалността на събитието. Ако сватбата Ви ще се състои в по-неофициален стил, за нея подхождат семплите бижута.  Пищната и голяма сватба предполага по-претенциозни накити.

За да изберем най-точните аксесоари, трябва да се съобразим със стила на бъдещата булка. Ако роклята е по-разголена и има отворено деколте, може да съчетаем колие с обеци, ако пък тя е затворена, то варианта е да акцентираме върху красиви обеци и/или гривна. Разбира се колкото повече детайли има роклята, толкова и бижутата трябва да бъдат по-изчистени. Респективно семплата рокля дава възможност за по-обемисти, акцентиращи скъпоценности.

Дължини на колието

kolie_2 kolie_7 kolie_6 kolie_1

Колието може да бъде в различни дължини, всяка от които си има свое име. Различаваме choker (колие по врата – идва от яката на свещеник), collar (по-отпуснат модел, но близък до врата – идва от рицарска яка), princess (тип принцеса), matinee (матине) и opera (опера).

Choker

Това е огърлица, която е точно около врата и е всъщност най-класическата дължина, която работи много добре с високо деколте. Ако се покаже твърде много плът тя губи ефекта си.

The Collar

Прави се на две три линии и е леко отпусната около врата, но все пак доста близко до него. Този викториански стил пасва чудесно на дълбоко деколте или на рокля без презрамки.

Princess

Перфектно за рокля без презрамки. Тази дължина пада под вдлъбнатината на шията и е много подходяща за медальон. По принцип изглежда добре на почти всички деколтета освен на много високото.

Matinee

По-дълго от Princess, но по късо от Opera. Този стил достига до върха на бюста и е подходящо за всички видове дълбоки деколтета. Все пак не бива да се докосва до върха на дрехата, защото двете там ще се бият за вниманието на всички гости.

Opera

Този дълъг стил пада под бюста и всъщност не се препоръчва за никакви булченски рокли и събития като цяло.

svatbeni_obeci Как да съчетаем колието с най-подходящите обеци?

Ако деколтето на роклята Ви е голямо и внушително, наблегнете на малките и изчистени модели обеци. Чудесно биха стояли перли, варианти на скъпоценни камъни (брилянт, акавамарин, сапфир, топаз, аметист) с форма на бутонче.

Помнете добре следното при избора:

  • Обеци с форма на бутонче подчертават кръгло лице.
  • Висящи обици разширяват тясно лице.
  • Квадратните обици добавят интерес към издължено лице.
  • Ако носите диадема, може би няма да искате да поставите обици.
  • Ако не носите колие можете да сложите по-големи обици. Всичко е въпрос на баланс!

svatbena diadema Носене на диадема

Диадемата придава стил и изисканост на сватбения тоалет и ни кара да се почувстваме като истинска принцеса. Ако се спрем на варианта с подобно украшение в косата ни, трябва да изключим повечето други сватбени аксесоари, за да не стане тоалета ни прекалено натруфен. Идеално бихме могли да я съчетаем със семпли обеци, а в случай, че диадемата е достатъчно забележима сама по себе си, не пречи и да ги изключим. Така акцента ще бъде върху нея.

svatbena_grivna Гривните

Носенето на гривни е свързано с тоалети, които са без ръкави, къси такива или 3/4 ръкави. Обикновено залагаме на изчистени модели, нежни и елегантни, които стоят по-скоро като завършек на роклята, отколкото като акцент. Да не забравяме за старинните и наследствени ценности, с които прекрасно може да подчертаем булчинската рокля, и разбира се да продължим традицията на рода.

Типове бижута,
които най-често се избират за сватба

perla_1 prusten_3 perla_2 prusten_4

Булките са носели перли от векове като символ на непорочност и съвършенство. В древния Рим перлите са били основния символ на богатство и социално благополучие, докато при древните гърци перлите се асоциират с любовта, брака и ненадминатата красота. Гърците още са смятали, че перлата може да подобри съпружеската хармония. Интересен камък е аквамарина, който от древни времена се е разменял между младоженците, защото са вярвали, че ще имат дълъг и щастлив семеен живот.

Днес модерните булки предпочитат различни видове кристали, брилянти, различни скъпоценни и полускъпоценни камъни, варианти на сребърни бижута. Разбира се всичко това наистина зависи от бюджета.

Важното е да сте сигурни, че бижуто не претрупва роклята и си пасва цветово с нея. Например бяла сватбена рокля изглежда най-добре с бели перли и сребро. Рокля с цвят на слонова кост стои перфектно с перли в този цвят и вариации на злато.

Във всеки случай може да се посъветвате и с нас! Нашите специалисти ще Ви консултират за най-подходящото за Вас бижу, ще може да го премерите на място и прецените дали то е правилното.

Заповядайте в магазини „Фротуна“!

изп. материали от svatba.bg