Полезна информация

Как да се грижим и съхраняваме камъните?

ametistКак да се грижим и съхраняваме камъните?

 granat  kehlibarЕстествените камъни, като живи същества се нуждаят от специални грижи. Като творение на природата, техните запаси не са неизчерпаеми и следва да се отнасяме към тях с особено внимание – те крият в себе си красота, блясък  и магия! Имат уникална памет и енергия, а вибрациите, които излъчват могат да лекуват и възстановят енергийното поле и балансират чакрите на техния притежател. Както е казал лечителят Петър Дънов за тях – камъните са проводници на божествената или космическа енергия „Ци“:

„Скъпоценните камъни са носители на живот. Ако някой болен носи диамант, той ще оздравее. Препоръчвам ви да носите скъпоценни камъни, но благородните – които носят живот. Златото е проводник на живота. Златният пръстен ще го носите със себе си, няма да го криете в каси и чекмеджета.“

„Скъпоценните камъни знаят много неща. Един диамант може да те предпази от някои болести. Сапфири, Смарагди също могат да лекуват. Те са като страж.“

„Скъпоценните камъни са носители на възходящи творчески енергии и служат като естествени трансформатори, затова се препоръчва да се носят като предпазно средство от зловредни влияния и като трансформатори на нисши желания.“

Как да почистваме бижутата с естествени камъни и премахнем негативната енергия и памет от тях?

jewelrycare

Има няколко ефективни начина за изчистване на камъните и кристалите. Те се базират на природните сили на водата, слънцето и земята. Обръщаме внимание, че трябва добре да проверите структурата на Вашият камък и дали съответното „изчистване“ ще бъде благоприятно за него. Съществуват минерали с крехка структура и състав, които не понасят въздействието на солта или слънцето.

Ето някои от популярните методи за пречистване на естествени камъни:

Изчистване с вода – дръжте камъка под течаща вода в продължение на няколко часа.

Изчистване със сол – много ефикасен метод за изчистване на паметта на камъка е метода на солта. Обикновено, когато купуваме някакво бижу с естествен камък, то ни е привлякло по особен начин. Неговата вибрация вибрация съвпада  с нашата и той става „Вашият камък“. Ако това не е така и се почувстваме зле докато го носим има голяма вероятност, да не сме направили точният избор. Твърде е възможно и самото бижу да е натрупало влияние на средата, в която се е намирало до момента, нормално е и други хора да са го разглеждали, докосвали и пожелали и по този начин да са оставили „отпечатък“ върху него. За да изчистим тази натрупана информация от естествените камъни и преди да започнем да ги носим, може да направите изчистване със суха каменна сол или морска сол – камъкът се заравя в съд с каменна сол (предпочитан метод, тъй като е най-чиста) или морска сол за 24-48 часа, може да стои и по-дълго 3-4 дни, след което солта се изхвърля. Следва да внимаваме при изчистването със солен разтвор – да не се прилага  върху камъни като: Селенит, Кехлибар, Малахит, Целестин, Лазурит, Тюркоаз също и други минерали. Солената „баня” може да бъде фатална и те да се повредят или разпаднат. При меките кристални структури, солената вода може да подейства абразивно, а това да измени повърхността им.

Изчистване със сапунена вода – камъкът се измива с мек сапун (отнася се само за обработени, полирани камъни) като си представяме за 1 минута струята течаща вода, като бяла светлина, която пречиства енергийно кристалът.

Изчистване чрез силата на земята – заравят се в земята за 3 дни, след което се измиват с течаща вода. Внимателно издълбайте една дупка с ръце (никога не използвайте остър предмет) и поставете камъка. Ако мислите, че камъкът е поел много силна негативна енергия, можете да го оставите заровен за един пълен лунен цикъл.

Изчистване с природна вода – измийте кристалите с морска вода или от езеро, река, оставете ги в нея за 3 часа.

Съществуват още различни методи за пречистване на камъните и кристалите, но следва да се интересуваме внимателно преди всеки от подходите, от самата структура на камъка и до колко и как няма да навредим на неговата структура.

Много вредно за бижутата от скъпоценни камъни е нагряването на силна слънчева светлина, тъй като обковът и  камъкът имат различен коефицент на разширяване и при нагряване се нарушава трайността на изделието. Нагряването, както и пряката слънчева светлина могат да променят цвета на камъните, особено на тези, които съдържат кристализационна вода. Такива са тюркоазът, опалът и перлите. За тях са много полезни баните с дестилирана вода.

Грижа за камъните – Поради честата употреба камъните се разреждат, стават мътни, потъмняват и загубват блясъка, светлината си, а когато са прекомерно натоварвани дори могат да се пръснат.

Съхранение – За да запазите скъпоценните камъни от слънчеви лъчи и други вредни въздействия, съхранявайте ги в шкаф или – увити в кадифени или велурени тъкани – в шкаф или чекмедже. Можете да съхранявате камъните в красива кутия, която отвътре трябва да бъде покрита с кадифе или коприна.

Преди и след употреба – Преди да използвате камъка, махнете праха от него с мека четка (най-добре, дебела четка за козметика).След това затоплете камъка в ръцете си, за да усилите неговата лечебна сила и излъчване. След употреба старателно измийте камъка под течаща студена вода, за да премахнете статичния заряд, който може да възникне.