Полезна информация

Аквамарин – магически камък

aquamarineАквамарин – магически камък

Камъкът аквамарин произлиза от латинското ”aqua marina” или морска вода. Този минерал е разновидност на берила и може да се открие прозрачен или полупрозрачен, със син или зелено-син цвят. В зависимост от това, колко наситен е неговият цвят и едновременно прозрачен камъка, толкова повече стойността му се завишава. Едни от най-качествените камъни се намират в Бразилия, също в Русия, Пакистан, Индия, Нигерия. Твърдостта на аквамарина е 7,5 – 8. Неговият синкав оттенък се получава от наличието на железни йони в състава му.

Какви са скрити му свойства според преданията? 

В древността камъкът аквамарин е считан за едни от най-мощните магически камъни. През Средновековието с него се украсяват статуите на Дева Мария, защото се е приемал като символ на целомъдрието и изразител на неопетнената любов. Във Франция младоженците си разменяли пръстени от сребро с аквамарин, защото вярвали, че така ще имат дълъг и щастлив семеен живот. Говори се, че аквамаринът коригира мислите и поведението на собственика си. Този магически камък спомага за изглаждане на отношенията между брачни партньори и осигурява дълъг и щастлив брак. Разбужда любовта при дългогодишни партньори. Освен като символ на любовта, аквамаринът е използван при изработка на амулети, които охлаждат страстите, носят мир и спокойствие в заобикалящият ни свят. Той ни дарява със смелост и воля, създава нови приятелства, предпазва от измами. За търсещите духовно уединение и спокойствие, той е чудесен при медитация. Някои хора го използват като средство за помощ при отказване от зависимости – цигари, алкохол и други.

aquamarine ring

Аквамаринът спомага за създаване на нови приятелства. Също така дава смелост и усилва волята. Предпазва от измами. Отличен камък за медитация. Помага също при отказване от зависимости – алкохол, тютюн и други.
Ако не може да се освободите от страхове да простите на някого- то вземете си аквамарин. Древно предание гласи, че ако камъкът започне да изглежда по-мътен и зеленикав, то предвещава някакви промени или собственика му е в лошо настроение.

За кого е подходящ камъкът аквамарин?
Това е идеален подарък за тези, които пътуват често, покровител на моряците. Също на тези, които се занимават с наука. Не е удачен, за тези които са склонни към измама и лъжи.

Как се използва в медицината?
В Литотерапията или науката за лечение, чрез камъни, аквамарина се прилага за засилване на имунитета и стабилизиране на нервната система. Той е чудесен лечител на кожата, има благоприятно влияние върху щитовидната жлеза. Може да облекчи главоболие, безсъние и страхове.