Без категория

Султанит – необичаен и рядък камък

султанитСултанит – необичаен и рядък камък

Необичайният и рядко срещан камък султанит е своеобразна метаморфоза на корунда в резултат от взаимодействието му с водата. Това е камък – хамелеон, зелената  ювелирна разновидност на минерала диаспор. Името му увековечава някогашното величие на османските владетели и ограничените му залежи, скътани в планините на Анатолия /Турция/. Турските бижутери възприемат  този камък като най-ценният сред скъпоценните. Залежи на султанит са открити още в Среден и Южен Урал, Китай, Узбекистан и САЩ, но камъните, добивани в тях не притежават ювелирна стойност.

султанит

Камъкът е класифициран от френския кристалограф  Rene Just Haüy през 1801г., той е ученият направил описание на минерала и дал  името му – диаспор.

Султанитът е сравнително нов минерал за ювелирния пазар. До 80-те години на XX е известен и достъпен единствено за състоятелни колекционери, а първите ювелирни украшения, станали достояние за широк кръг от потребители, придобиват популярност едва през 90-те години на миналия век.

Султанит - необичаен и рядък камък

Султанитът е изключително рядък и удивително чист по отношение на включения камък. Към настоящият момент за ювелирни цели се добива единствено в Турция. Анатолийските планини са запазили в себе си единственото в света находище на скъпоценния камък с александритов ефект. Султанитът е един от малкото минерали, който не притежава определен цвят, защото  се променя в зависимост от интензивността на светлината, в което и са съсредоточени уникалната му красота и загадъчност.

султанит

При слабо осветление или в мрачни облачни дни той е с наситено зелен цвят, напомнящ пролетна трева, а на силна светлина цветът му придобива  кафеникави, оранжеви или жълти оттенъци. При наличието на различни примеси, минералът може да бъде със син, червен и даже с виолетов цвят с различна яркост и наситеност. Като рядък и ценен камък  много добре се съчетава с обкови от бяло и жълто злато. Бижутата могат да включват и допълнения от брилянти,които още повече подчертават уникалността му.

султанит

Изключителната рядкост на султанит на ювелирния пазар се определя не само от единственото находище, но и от особеностите при неговото оформяне и шлифоване. Според статистиката едва 2 % от обработения султанит, добит в Турция, е годен за ювелирни цели. От тази гледна точка притежаването на бижута със султанит е отлична инвестиция.

султанит

Прекрасен, ярък и неповторим, екзотичен и многолик, султанитът е източник на неизчерпаемо вдъхновение и още едно напомняне за величието на природата.

Бижута със султанит може да закупите от магазини Фортуна.

Подобни публикации