Новини

Среброто-за да греем и блестим

srebroСреброто-за да греем и блестим

Думата сребро, произлиза от латисната argentum, на санкрит argunas, което означава грея или блестя. Наименованието на Аржентина също произлиза от думата argentum (сребро). Среброто е един от най-ценните метали. Поради неговите характеристики то е било използвано в производството на украшения от най-дълбока древност. Сребърни орнаменти и украси са били открити в кралски гробове, които датират 4 000г. преди новата ера. Историята разказва, че при колонизирането на Южна Америка от европейците, местно население ги дарявало сребърни подаръци на оцелелите корабокрушенци от експедицията на Хуан Диас Де Солис. В наши дни Мексико, Перу и Чили са и най-големи производители на сребро.

В древногръцката митология среброто се свързва с легендата гръцката богиня Артемида, която се изобразява в сребърна колесница, държейки сребърен лък, от който спускала лунни лъчи към Земята. По-късно през вековете бижутата от сребро се свързвали с магически сили. Още тогава вярвали, че този метал е изцеляващ, предпазва от зли духове и носи късмет. Като платежно средство среброто бива използвано под форма на златно-сребърна сплав, още през 700 г.пр.Хр. от лидийците. После започват да се секат монети от чисто сребро и то се налага като стандарт в монетарната система.

sreburna-bijuteriaВ най-чистата си форма – 99.9% Среброто е изключително меко. Ето защо парченце сребро, тежащо около 65 мг, може да бъде пресовано в лист, 150 пъти по-тънък от обикновена копирна хартия. В бижутерията се използва стандарт – то да бъде с чистота 92.5% (или проба 925), което означава, че на 1000 единици – 925 са чисто сребро, а останалите мед. Английската валута стерлинг , произлиза от името на тази сплав: sterling silver (стерлингово сребро), което в началото тежало колкото една тройна унция сребро.

Като украса и накити, в Европа била наложена мода да се слагат сребърни катарами на обувките. В зависимост от възможностите на притежателите им те били по-пищни и масивни или семпли, но задължителен аксесоар към тогавашното облекло. Днес може да откриете сребърни бижута под всяка форма. Добре е да знаем, че то попива от човека, който го носи, за да му дари спокойствие, да го направи психически по-силен и устойчив, да му даде усещане за финансова стабилност, и не на последно място – да подчертае неговите физически предимства. Интересен факт е, че жителите на Индия се ползват със специална любов към сребърна бижутерия. Натрупването на сребърна бижутерия, минава от поколение на поколение, като фамилни ценности. Смята се, че в Индия се концентрира най-малко 3 милиарда унции сребро, представляващи по-голямата част от резервите на Земята.

Сребърните бижута са стилни и подхождат на всяка възраст. Може да ги носят, както млади момичета и  жени, така и дами, навлезли в разцвета на своя живот. На всяка една от тях, среброто ще дари спокойствие, увереност и ще я дари с елегантност и неповторима женска чувственост в съответствие с нейната индивудална възраст. Защото сребърните накити разкриват по един невероятен начин женската красота и показват на преден план изтънчеността и благородство, все качества, която всяка дама трябва да притежава.