Новини, Полезна информация

Какво трябва да знаем, когато избираме златни бижута

zlatno-kolieКакво трябва да знаем, когато избираме златни бижута

Златото е вечно! Този благороден метал се използва още от древни времена за изработка на изящни украшения и предмети на изкуството. За разлика от други метали, той не причинява алергични реакции, запазва блясъка и цвета си дълго време, което го прави незаменим материал в ювелирното изкуство. От него могат да бъдат оформени различни накити, фини или масивни, в зависимост от желанието на клиента и уменията на бижутера.

 

Какво трябва да знаем повече за него, когато избираме бижута?

На първо място от ключово значение при избора на дадено бижу, изработено от този материал  е неговата чистота.Тя се отбелязва с мерната единица Карат (Carat). Каратът отразява процентът съдържание на злато в сплавта, от която е изработено дадено изделие. Колкото по-голямо е числото на карата, толкова по-високо е съдържанието на злато в него.

Различаваме следните по-разпространени мерни едници:

24 К = съдържат 99,9 % златно съдържание – или чисто злато. Обикновено такива бижута се предлагат масово в Арабските страни и Далечния Изток .

22 К = съдържат 91,6 % златно съдържание.

18 К = съдържат 75,0% златно съдържание. На 18-каратови бижута  набляга руската бижутерия.

14 К = съдържат 58,5% златно съдържание. Бижута с такъв карат се изработват в Русия и страните от бившия СССР. В България също това е стандарта за златно съдържание в ювелирните изделия.

gold-standartВ страни като Щатите и Обединеното Кралство, не съществува утвърден стандарт за златното съдържание.

Когато златото е със съдържание 99,9 % или 24 карата, то няма достатъчна твърдост, което го прави неподходящо за ежедневно носене и има риск от деформиране на накита. Поради тази причина бижутерите прибягват до смесване на златото с други метали. Добавянето им към сплавта прави вариации в цвета на златото, което създава различни модели. В тази връзка различаваме:

Бяло злато – смес от злато и паладий или злато и никел. Понякога този ефект се получава и при химическа обработка с родий, който не променя качеството на златото и не отнема от грамажа на накита.

Червено злато- смес от злато и мед.

Златните бижута се маркират с определен знак за златно съдържание. В Европа съществуват общоприети такива или:

750 = 18К злато

585) = 14К злато

417 = 10К злато

Освен тази маркировка, може да се сложи и отличителен знак на самия майстор бижутер, държавна служба, други. В България задължителна е маркировката 585, поставяна от данъчните служби.