Без категория

Serpenti на Bvlgari

serpentiSerpenti на Bvlgari

Преплетен с историята на човечеството още от дълбока древност, образът на змията ни пренася в митологичния свят на Древна Гърция и Древен Рим. Символ на мъдрост, жизнена сила и привлекателност той е въплатен в част от ювелирните изделия на Bvlgari.

Serpenti се нарежда сред най-разпознаваемите колекции на италианската ювелирна къща, като всяка година се обновява с нови уникални образци, без да губи специфичния си облик.

Символ на мъдростта и вечното обновление, задължително присъстваща в атрибутите на властта от древността, змията се е превърнала в източник на вдъхновение за представителите на стила арт-нуво във всички направления на изкуството и за дизайнерите от Bvlgari. Бижутата се отличават с меки форми и в тях смело са съчетавани разнородни скъпоценни каъни, подчертаващи женствеността.

serpenti

Успехът на колекцията  започва през 1940г. с изработването на едноименните часовници – първите ръчни часовници – украшения във формата на змия. По време на Втората световна война стремежът да се компенсират лишенията и трудния живот намирал израз в страстта към красивото, а ярките забележителни и откровенно луксозни  украшения станали нейн символ.

serpenti

С времето стилизирани змийски форми във вид на пръстени, гривни и колиета обкичвали все повече и повече собственици, благодарение на уникалната техника на изработката. Това било оригинално, стилно , ново и неподражаемо.

serpenti

През 70-те години на XX век голяма роля за популяризирането на Serpenti  има главният редактор на Vogue Даяна Врийланд, възприемана като образец за стил и класа. Според нея „стряскащ е не противоречивият образ, а еднообразието“ и  украшения от колекцията Serpenti често намирали място на страниците на списанието.

serpenti

Стар колкото самото време, образът на змията се възражда в украшенията на Bvlgari и придобива нова привлекателност.

Източник снимки – Bvlgari