Новини

Морганит-камък на щастието, любовта и късмета

Морганит-камък на щастието, любовта и късмета

Морганит-камък на щастието, любовта и късметаМорганитът е рядък представител на семейството на розовите берили. Мангановите примеси му придават красив деликатен розов отенък.

Оцветяването варира от розово до прасковено-оранжево, срещат се и с жълтеникав отенък поради наличието на цезий или манган.

Образците от морганит също така могат да имат цветни ленти. Минералната си „самостоятелност“ естественият морганит придобива сравнително скоро –от началото на 20 век.

До този момент той практически не е известен на ювелирния свят. Негови находища са открити в Урал, Азия, Африка, Южна и Северна Америка.

Морганитът е красив и търсен камък: шлифовани, безупречните камъни могат да бъдът оценени изключително високо, почти толкова, колкото брилянти със същите размери.

Морганит-камък на щастието, любовта и късметаТози полускъпоценен камък се отличава с високи ювелирни качества, макар в естествените кристали да се срещат включения, пукнатини, кухини и различни примеси.

Морганитът е изключително податлив на обработка и за него са подходящи всички възможни форми и шлифовки.

Той получава името си през 1911 година и е кръстен на известния американски банкер и филантроп Джон Морган който умело съчетавал бизнеса със задълбочено увлечение по гемологията.

Две години преди смъртта си той получава официално признание за заслугите си към американската минералогия.

Очаквайте продължение…

Подобни публикации