Новини

Морганит – продължение

Морганит-камък на щастието, любовта и късмета – продължение

Морганит - продължениеДжон Морган дарява изключително голяма колекция от минерали и скъпоценни камъни на музея по естествена история в Ню Йорк. В Русия минералът е известен с названието воробевит- на името на изтъкнатия минералог В.И.Воробьов, който открива интересния камък в Урал.

През годините неколкократно са правени опити различните названия на миерала да бъдат обединени в общото за цял свят „розов изумруд“ И макар това название да е напълно обосновано от гемологична гледна точка, то така и не било възприето повсевместно поради претенциозността на това име. В природата най-широко разпространен е розовия морганит, но цветовия спектър на камъните варира в широки граници-от розов до люляков и светло виолетов.

Големи кристали морганит се добиват в Мадагаскар, Авганистан, Бразилия и САЩ.Абсолютната прозрачност на камъните и отсъствието на включения и дефекти, са критериите, които формират високата стойност на камъните. Стойността на морганит с брилянтен шлайф може да варира между 50-200 американски долара за карат.

Най-високо оценявани са камъните с прасковен цвят. Въпреки кратката му история, музеите разполагат с внушителни колекции от експонати, отличаващи се със сравнително големи размери и необичайна оцветеност. Така например най-големият намерен до сега морганит е със светло оранжев цвят, тежи повече от 23кг. и е открит 1989г.

Морганит - продължениеВ музея по естествена история в Ню Йорк е изложена статуетка от морганит, изработена от цял камък. Древните гърци, използвали специалните, професионално пречупващи светлината свойства на берила, за да направят първите очила.

По времето на Нерон бял берил е бил открит на остров Елба и се е използвал също за направата на очила. Енергиите на морганита работят на най-високото ниво на сърдечната чакра, осигурявайки чистота на мислите и действията за височайша  вибрационна проява на любов и изцеление.

Той е камък на националното изобилие и приемане, позволяващ на човек да изпитва безгранична любов към себе си и към другите, което от своя страна създава повече чувства на любов, които се разпростират сред всички същества.

Нежните и топли цветове и нюанси превръщат морганита в един от на- търсените и предпочитани камъни от дизайнери на различни ювелирни къщи, експерти и ценители. В последните години се превръща в предпочитан камък за годежни и сватбени бижута в съчетание предимно с жълто и розово злато. Морганита преди всичко е камък за романтици.

Подобни публикации