Новини, Скъпоценни камъни

Карнеол – кристалът на плодородното творение

Карнеол – кристалът на плодородното творение

Карнеолът е камъкът на земята ,символ на силата и красотата на нашата планета. Съзирайки го,човек може да го опише като златисто оранжевите зори, червените залези, есенните листа и изобилието на плодородната почва. Името си получава от латинската дума corneas (плът или цвят на месо). Най-голямото съвременно находище е Кампо Де Майя в Южна Америка. Среща се още в Уоруик (Англия), Куинсланд(Австралия) и Ратнапура (Индия) където се добива най-финият карнеол. Среща се и в България – поречието на Арда.

Карнеол

През Средновековието е ценен като камък, който предпазва от различни природни стихии-гръмотевици, наводнения,земетресения. Древните египтяни наричали карнеола кръвта на Изида. Камъкът е бил много популярен сред поклонниците на Изида и го носели като талисман който защитава. Вярвало се ,че действа като талисман дори, когато душата пътува из подземния свят. Египтяните изработвали от карнеол множество магически предмети. Може би най-популярният от всички е  закопчалката на Изида и амулетът на Аб (амулет който пази сърцето).

Карнеол

Тъмночервеният карнеол се е ценял изключително високо от арабите и турците и се е смятал за много могъщ. Мюсюлманите го наричат (камъкът на Мека) и смятят, че той изпълнява всякакви желания, за това може да донесе върховно щастие. Вярва се , че Мохамед е носил пръстен от карнеол като амулет за благословен живот след смъртта.

Карнеол

Английският биолог Джон Удуърд и неговата /природна история/ 1695, споменава за древна римска традиция, при която наричали бледочервените карнеоли –женски, докато по дълбоките цветове-мъжки. Жълтият вариант бил разглеждан като жена обичана от слънцето. Енергията на камъка е известна с това, че съдейства на онези, които се чувстват неудобно или плахи да говорят или действат пред другите , в смисъл какво ще си помислят те. Изключителен камък за ума. Донася осъзнатост без нужда от анализ на мисли до степен на отегчение. Тъй като това е присъщ за земята кристал, носещ истории и записи за нашата планета ,той може да се използва /с известна тренировка/да се гледа в миналото. Полезен е за преодоляване на травми от всякакъв род. Този камък съдейства на човек да се довери на себе си и на своите възприятия. Успокоява гнева и отблъсква емоционалната негативност, замествайки я с любов в живота.

Източник снимки: Интернет