Новини

Флуорит – продължение

Флуорит-продължение

Безцветният флуорит, който е изключителна рядкост, се използва като материал за изработка на висококачествени лещи за фотоапарати, микроскопи, лупи и др. В Древна Гърция флуоритът е бил определян като скъпоценен камък.

флуорит

В своите трудове римският учен и философ Плиний Стари споменава, че от него майсторите изработвали уникални вази, които излъчвали неповторима светлина, а красотата им се допълвала от естествения многоцветен рисунък. Античноста бележи и упадъка на индивидуалната ценност на флуорита, но открива друго негово приложение-суровина за изработването на имитации на скъпоценни камъни.

Флуорит - продължение

Зелените кристали флуорит се превърнали в аналог на изумрудите, червените на рубините, а пурпурните заменяли аметистите. В ювелирния свят флуоритите най-често биват оформяни като мъниста и кабушони и рядко се фасетират. Украшенията от злато и сребро с флуорит са ярки, изящни и запомнящи се.

Флуорит - продължение

Това е камък, който проявява най- извисения аспект на ума-ум който е в хармония с духа. Прякора на флуорита е „камъкът на гения“, защото представлява най-висшето състояние на умствено достигане.

Източник снимки: Интернет

Подобни публикации