Новини

Флуорит-камък на гения

Флуорит-камък на гения

Харесван от обикновени и знатни хора от всички епохи, използван като материал за имитации на различни скъпоценни камъни във времена, когато самият той е оценяван почти колкото златото, флуоритът е минерал с пъстроцветна красота и интересни свойства.

флуорит - камък на гения

Флуоритът се нарежда сред най-необикновените и красиви декоративни и ювелирни камъни. Характеризира се с изключително богата цветова гама и като правило повечето камъни са полихромни със зонално и петнисто оцветяване, което ги превръща в ценен материал за ювелирния свят.

флуорит камък

Палитрата и наситеноста на цветовете варира от жълтозелено до изумрудено, от люяково до виолетово и черно. Названието флуорит произлиза от латинското“ fluere“-течащ и е свързано с едно от основните свойства на минерала :поставен в разтопена руда спомага за по-лесно и пълно отделяне на примесите и шлаката от металната основа.

флуорит

Минералът е дал името на рядък физичен процес-флуоресценция, при който под въздействие на ултравиолетова светлина или друго късовълново лъчение, кристалите излъчват нежна виолетова светлина.

Очаквайте продължение…

Източник снимки: интернет

Подобни публикации