Новини

Яйцето „Датски Дворец“ – Фаберже

Яйцето „Датски Дворец“ – Фаберже

Яйцето "Датски Дворец" - ФабержеИзненадите на великденските императорски яйца на фирма „Фаберже“ най-често били свързанис едно или друго събитие от живота на руското императорско семейство – раждания, годишнини, пълнолетия, коронации. Някои от тези великденски подаръци са украсени с императорски монограми, имена  и дати. На много от тях са поставени миниатюрни портрети на децата или изображения на императорските резиденции.

Към тази императорска традиция Карл Фаберже се отнасял изключително сериозно и често планирал проектите си за години напред. За изработката на някои от великденските яйца много често била необходима повече от година, а скритата в него изненада, се пазела в дълбока тайна дори и от самия император.

Яйцето "Датски Дворец" - Фаберже

Яйцето „Датски дворец“ е шестото направено по заповед на император Александър III за руското императорско семейство. Той  получил яйцето от  Фаберже на 30 март 1890г. и го подарил на своята съпруга Мария Фьодоровна на 1 април същата година. Яйцето е направено в стил Луи XVI и е оформено с розово-лилав полупрозрачен  емайл. Високо е 10.1 см. и е разделено е на 12 златни секции  има 6 вертикални  и 3 хоризонтални линии, на които са инкрустирани фасетирани  диаманти под формата на розетки. На всяка пресечна линия са поставени изумруди. На върха на яйцето е разположен медальон с листа и цвят щамповани в кръг,а в средата му  е монтиран сиво-син кръгъл звезден сапфир, заобиколен от брилянти. От обратната страна на яйцето са разположени щамповани листа с орнаменти.

Яйцето "Датски Дворец" - Фаберже

Изненадата в яйцето на Фаберже е изящно направен 10-панелен екран със специален механизъм за разтягане,  изработен от разноцветно злато, като панелите са седефени, изрисувани с акварел. Те са оградени с кръгли златни венци на върха, а в долната част има гръцки меандри. Всички акварели са дело на майстора Константин Крижитски, който  е завършил  миниатюрите през 1889г. На осем от десетте седефени панела са изрисувани дворци и резиденции в Дания и Русия, известни на Мария Фьодоровна-с моминско име Мария София Фредерик Дагмар-принцеса на Дания. Идеята на автора е била, сюрприза  да напомня на Мария Фьодоровна за нейната държава. Изящните екрани са подредени от ляво на дясно:

  • 1.Императорската яхта „Полярна звезда“
  • 2.Замък Бернсторф
  • 3.Резиденция във Фреденсборг
  • 4.Замък Фреденсборг-Копенхаген
  • 5.Дворец Амалиенборг-Копенхаген
  • 6.Замък Кронборг в близост до град Хелсингер
  • 7.Лятна резиденция „Александрия Парк“ – Петерхов /Русия/ – поглед отпред
  • 8.Лятна резиденция „Александрия Парк“ – Петерхов /Русия/- поглед назад
  • 9.Гатчински дворец в Санкт Петербург /Русия/
  • 10.Императорска яхта „ Царевна“

Яйцето „Датски дворец“ е било изработено от майстор-бижутера Михаил Перхин, работещ в бижутерска къща „Фаберже“ и е поредният шедьовър на ювелирната къща, за руското императорско  семейство. Стойността на подаръка е представлявала 4260 сребърни рубли. През януари 1893г. яйцето „Датски дворец“ се е намирало в Гатчинския дворец и е останало там до започването  на революцията през 1917г. и заедно с другите руски императорски яйца  било занесено в Оръжейната палата в Кремъл като е останало там до 1927г. Съдбата на това яйце, както и на 11 други императорски яйца на фирма „Фаберже“ била, те да се предложат на различни ценители извън пределите на СССР.

Яйцето "Датски Дворец" - ФабержеПрез месец април 1930г. яйцето „Датски дворец“ било закупено от  Виктор Хамър за сумата от 1500 рубли. През 1935г. било изложено  в галерията на Хамър  за продажба за сумата от 25 000 щатски долара. И така през 1937г., то попаднало у колекционера от Ню Йорк Николас Лудвиг. Яйцето „Датски дворец“ се е намирало в частна колекция между 1962 и 1971г. и е било намерено при починалата вече Матилда Геддингс Грей. Тя била художничка с изискан и естетически вкус. Нейно увлечение било да колекционира произведения на стари майстори, което привлякло вниманието й върху малко познатия в Америка бижутер, Карл Фаберже. През 1933г., тя закупила своето първо императорско яйце.

Яйцето "Датски Дворец" - Фаберже

Matilda Geddings Gray

С течение на годините събрала една от най-добрите колекции в света от произведения на прославилата се бижутерска къща „Фаберже“. В нейната колекция се намират 3 императорски великденски яйца, които са били подарявани на Мария Фьодоровна през годините. От 1972г. яйцето е собственост на Matilda Geddings Gray Foundation и от 22.11.2011 до 30.11.2021г. ще бъде изложено в Ню Йорк – Метрополитън музей.